• Henk van Almenkerk met doelman Warner Hahn.

    Dick Martens
  • Ook FC Twente doelman Sander Bosschker was al eens bij Redichem.

    Dick Martens

De keeperstraditie van Redichem

HEELSUM Tradities zijn er om in stand gehouden te worden. Dat beseft men bij voetbalvereniging Redichem als geen ander. Daarom is er jaarlijks en dat al vanaf 1987 een sponsorloop, waar dan ook een prominente keeper verschijnt, die vanaf de penaltystip 'onder vuur' mag worden genomen.

Dick Martens

Aan de vooravond van alweer de 34e sponsorloop heeft de man achter het regelen van de keepers, Henk van Almenkerk, moeite om zijn teleurstelling te verbergen. Want wat is het geval? Terwijl voor de 30e keer op rij weer een nieuwe doelman, in de persoon van Mickey van de Hart, bij Redichem tussen de palen zou gaan verschijnen, gooide de KNVB roet in het eten. Het competitieschema werd ten faveure van het Champions League-avontuur volledig op zijn kop gezet. Dat betekent, dat voor de doelman van PEC Zwolle op competitie een speelzondag langer duurt en hij daarom niet kan- en mag aantreden op 13 mei.

,,Een enorme teleurstelling", sombert Van Almenkerk. ,,Natuurlijk ben ik direct weer op jacht gegaan en heb mijn focus wat verlegd richting het vrouwenvoetbal. Overigens heb ik daar al eerder een poging toe gedaan en daardoor een leuk contact opgebouwd met Loes Geurts, de keepster van het Nederlands vrouwenteam en in competitieverband spelend voor het Zweedse Kopparbergs/Göteborg FC. Ze wil heel graag komen, maar ook zij heeft nog verplichtingen. Bij Redichem groeit de meisjes- en vrouwentak spectaculair, dus dan zou het leuk zijn, als er eens een keepster zou komen."

EERSTE KEEPER Ondanks de perikelen rondom de '2019-editie' hebben Redichem en keepers toch al een fraaie traditie opgebouwd. ,,In 1989 was Ajax-keeper Stanley Menzo de eerste die hier strafschoppen kwam stoppen. Daarvoor waren atleet Marti Ten Kate en de winnaar van de Elfstedentocht Evert van Benthem er om het startschot van de sponsorloop te lossen. Na Menzo deed René van der Gijp de openingshandeling, daarna kwamen er alleen nog keepers. Tot 1999 regelden Jan Stoel en Folly Douma dat, daarna heb ik het van hen overgenomen. Mijn eerste keeper was Jim van Fessem van Willem II. Daarna heb ik mij vastgebeten in het feit, om jaarlijks een representatieve keeper naar de club te krijgen. Eigenlijk begint, bij wijze van spreken, het contacten leggen richting de volgende keeper alweer vlak nadat zijn of haar voorganger de deur van de kantine achter zich heeft gesloten."

WK-SELECTIE ,,Hans van Breukelen (PSV) Patrick Lodewijks (Feyenoord) Bas Roorda (PSV) Remko Pasveer (toen Heracles) Ronald Waterreus (PSV) Gabor Babos (Feyenoord), om er maar eens een paar te noemen. Bij de een ging het benaderen wat soepeler dan bij de ander. En soms was het een kwestie van de stoute schoenen aantrekken en ook de gunfactor. Ik ben om Ed de Goeij hier nogmaals te krijgen gewoon naar zijn huis in Noordwijk gereden. Via de intercom hebben we een afspraak gemaakt, maar door Feyenoord-successen ging het helaas niet door. Sander Boschker, keeper van FC Twente, was een heel ander verhaal. Hij werd door bondscoach Bert van Marwijk verrassend geselecteerd voor het Nederlands elftal, dat naar het WK in Zuid-Afrika ging. Ik zag het contract al verscheurd worden, maar hij kwam gewoon, samen met zijn vrouw. Hij bleef tot in de late uurtjes in de kantine en dat terwijl hij zich de volgende morgen in alle vroegte op Schiphol moest melden."

GIPS EN FILE Toch is het voor van Almenkerk altijd weer een spannende dag. ,,Af en toe durf ik dan niet eens op mijn telefoon te kijken. Dan denk je als er gebeld wordt: 'Het zal toch niet?'. Gelukkig kwamen de keepers tot nu toe altijd, al zag ik Eloy Room van Vitesse (in 2011) de dag voor hij bij ons zou komen in de wedstrijd tegen Excelsior zijn middenhandsbeentje breken. Gelukkig kon ik, toen hij af wilde zeggen, hem bewegen om toch te komen. Met zijn hand in het gips gaf hij het startschot en ging met de kinderen op de foto, terwijl onze keeper Jasper Tijssen hem in de goal verving. Ook de komst van Kostas Lamprou (Ajax) vorig jaar, was nog even spannend en dan met name of hij op tijd zou kunnen arriveren. Hij appte mij, dat hij in de file stond, maar dat stond ik op dat moment ook. Onbewust keek ik, in de buurt van Veenendaal, even opzij. Er werd een hand naar mij opgestoken. Je raad het al, dat was inderdaad Lamprou. Achter elkaar zijn we vervolgens naar het sportpark gereden. Het was ruim voordat de eerste kinderen hun rondjes gingen lopen."

PECH Over het algemeen zijn de keepers erg enthousiast en maken er samen met de kinderen een mooie show van. ,,Eigenlijk was Piet Velthuizen van Vitesse de enige dissonant. Hij was constant aan het bellen met zijn zaakwaarnemer, of hij wel op de foto mocht onder andere. En na afloop was hij, met zijn voetbalkleren nog aan ook direct weg. Gelukkig was dat een uitzondering. De andere keepers waren echt klasse. Ook hebben we wel eens geluk gehad, bijvoorbeeld bij Diederik Boer. Hij had met PEC Zwolle de KNVB-beker gewonnen, nadat ze verrassend met maar liefst 5-1 van Ajax te winnen. En kwam keeper Roy Kortsmit ongevraagd samen met Sparta-teamgenoot Thomas Verhaar. Helaas hadden we dit jaar pech. Dat kan ook eens gebeuren, maar we gaan gewoon door met keepers. Dat blijft toch elk jaar een weer een mooie uitdaging voor mij."