• Twee van de initiatiefnemers van de 8 van Heelsum, Frank Hendriksen (links) en John van Weelden kijken al uit naar het wielerspektakel.

    Dick Martens

De 8 van Heelsum is er weer

HEELSUM De voorjaarsklassiekers openden de afgelopen weken het nieuwe wielerseizoen bij de profs. Dat is voor veel wielerliefhebbers ook het sein om de racefiets weer uit de schuur te halen. Om te gaan deelnemen aan het grote aanbod van fietstoertochten, maar zeker ook aan de diverse amateurkoersen die overal in 'fietsland Nederland' worden verreden. Ook de gemeente Renkum was jarenlang een pleisterplaats voor amateurwedstrijden. Dat bracht liefhebber en inwoner van Heelsum, Hans de Kruijf ertoe om de Heelsumse wielerkoers weer nieuw leven in te blazen. En niet zonder succes.

Dick Martens

Want de 8 van Heelsum is er weer. Op zondag 27 mei aanstaande razen er weer wielrenners over de Utrechtseweg, die vervolgens de Kastanjelaan afdalen om via de beklimming van de Kerkweg en een 'rondje Pannenkoekenlaan' weer op de Heelsumse verkeersader terug te keren. Met nog ruim 29 dagen op de aftelklok van de website van 'de Ronde', www.8vanheelsum.nl, kijken twee van de initiatiefnemers, Frank Hendriksen (Franks Fietswinkel) en John van Weelden (Hippo Verzekeringen & Hypotheken), met zicht op de start- en finishlocatie, alvast reikhalzend vooruit en even terug op hun initiatief.

,,Hans woont op de hoek van de Patrimoniumweg. Daar kwamen in 2012 de renners langs en dat beeld is bij hem blijven hangen. Onlangs borrelde het idee, om het toch weer te gaan proberen, weer op", aldus het duo. ,,Samen met Hans en Chantal van Leeuwen, die een organisatiebureau heeft, zijn we aan de slag gegaan. Velen, sponsoren, vrijwilligers, mensen die het randgebeuren willen verzorgen, zijn al enthousiast geworden."

Dat leverde in ieder geval op, dat er een rennerspeloton komt, dat gaat uitkomen in de Sport- amateur en juniorenklassen. Het 'amateurgeweld' wordt voorafgegaan (rond 13.00 uur) door een zogenaamde DikkeBandenRace. ,,Daarvoor hebben we alle scholen in de buurt voorzien van inschrijfformulieren."

'De 8' moet weer een begrip en een blijvertje worden. ,,We willen toe naar een vrouwenprofkoers. Vroeger was hier ook de UNICUM-avondmarkt, maar die is ook verdwenen, die willen we volgend jaar als omlijsting van de 8. Heelsum moet weer op de kaart en wij willen daar graag voor gaan zorgen. Maar eerst de koers op 27 mei een succes maken."