• Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • d
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU
 • Dick Martens/BDU

Crosstriatlon RZC staat nu echt op de kaart

RENKUM Zwemmen in de Rijn. Lang werd dat voor onmogelijk gehouden. Natuurlijk waren er altijd wel durfals die in de rivier gingen zwemmen, maar georganiseerd en legaal werd het rond 1929. Toen lag er een zwembad in de Rijn. Enige jaren later, in 1931, werd zwemvereniging RZC opgericht en regelmatig werden er vervolgens zogenaamde Rijntochten gehouden. Voor het laatst in 1959. De rivier was te sterk vervuild. Maar toen de vereniging in 2011, 80 jaar bestond werd de tocht weer in ere hersteld. Al snel won de tocht aan populariteit en werd er zelfs een crosstriatlon aan gekoppeld. Anno 2015 staat die zelfs op de Nationale wedstrijdkalender.

 

 

Dick Martens

 

[

RENKUMSE NATUUR] En zo, stonden er zaterdag op de Renkumse Veerstoep 'ineens' meer dan 360 deelnemers aan de start. Enthousiast, gedreven, maar vooral klaar om te gaan genieten van mooie sport in de 'Renkumse' natuur. Wethouder Jasper Verstand sprak de deelnemers voor de start toe. ,,Welkom in 'ons' prachtige Renkum, om te komen deelnemen aan dit alsmaar groter wordende evenement. Een compliment daarom voor al die vrijwilligers, die dit mogelijk hebben gemaakt. Ik ben dan ook trots op een vereniging als RZC, die hebben toch maar hun nek uitgestoken om een evenement als dit van de grond te tillen en mogelijk hebben gemaakt." Een mooi en warm, maar bovenal gemeend applaus was het logische gevolg van Verstands mooie woorden.

 

 

Het was ook het sein voor de deelnemers aan de korte Crosstriatlon om op de boot te stappen, die hen naar het starpunt, duizend meter stroomopwaarts bracht. Dar werden zij dor wethouder Verstand, aan boord van een boot van de Reddingsbrigade 'weggefloten'. Tientallen 'witte badmutsen' doorkliefden vervolgens het Rijn water, om er aan de Veerstoep weer uit te klauteren, op weg naar de mountainbike. Fietsend werd er vervolgens koers gezet naar de bossen bij Oranje Nassau Oord (ONO) om weer terug te keren naar waar zij 'aan land kwamen', om vervolgens te gaan lopen door de Uiterwaarden, en via de weilanden van biologische boerderij Veld en Beek te komen finishen.

 

 

DUITSE WINNARES Bij de korte triatlon kwam bij de dames een internationale topper als eerste over de meet. Dat was de uit het Duitse Krefeld afkomstige Anna Pauline SaBerath en lid van FC Bayer 05 Uerdingen. Zij had op internet de wedstrijd ontdekt en zag daarin een prima voorbereiding op het Wereldkampioenschap op Sardinië waar zij binnenkort aan de start zag staan. ,,Het was voor mij een mooie training en een perfecte wedstrijd om in vorm te blijven. Ik heb zeker ook genoten van de prachtige omgeving en ik ben er bijna zeker van, dat ik volgend jaar terug ga komen." Terugkomen zal waarschijnlijk ook Sabine Zuuring. Zij nam samen met haar teamgenoten van Bootcamp Oosterbeek ook deel. Hoewel op respectabele afstand van de Duitse topper, bleef zij keurig binnen de twee uur. ,,Ik heb lekker gezwommen. Omdat ik niet echt een fietser ben, heb ik dat in mijn eigen tempo gedaan. Het lopen ging vervolgens gewoon lekker. Ook de rest van de groep vond het goed gaan. Wij zijn een hechte club, die zeker twee of drie keer per week trainen. En het bovendien ook nog eens erg gezellig hebben."

 

 

'EIGEN 'WEDSTRIJD Op de lange Crosstriatlon kon ook weer een bijzondere winnaar worden gehuldigd. Na een spannende race kwam Renkumer Joost Christiaans vervolgens met een stralende lach als eerste over de finishlijn. Christiaans is de grote animator en organisator van de Crosstriatlon. Zelf een Nationale topper, die wel eens wedstrijdje in 'zijn achtertuin' wilde houden. Het experiment is inmiddels uitgegroeid, tot een evenement dat zijn plek heeft op de Nationale wedstrijdkalender. Dat hij tenslotte zijn 'eigen' wedstrijd won verbaasde hem zelf nog het meest. ,,Ik ben al ruim een week lang erg laat naar bed gegaan. Druk dat wij waren om alles te regelen en voor te bereiden. Ik heb hier vannacht ook in mijn camper geslapen. Dus de voorbereiding was allerminst ideaal. Maar de positieve energie die ik er van krijg haalt het beste in mij boven. Dit is dan ook zo mooi."

 

 

 

FAMILIEFEESTJE Even later kon Christiaans nog een klein (familie) feestje vieren, omdat zijn vriendin Nicole Voet, eveneens een nationale triatlontopper, na de vijf kilometer lange Rijntocht als eerste in Renkum 'aantikte'. Voet deed dat als vinzwemster (met een grote monovin aan haar voeten. Een discipline waarin ze eveneens tot de top van Nederland behoort. Na haar volgende de 'gewone' zwemmers en zwemsters, die eveneens hadden genoten van het prachtige evenement, dat in alle opzichten een 'pareltje' is dat gekoesterd moet worden. Dat dat zo is bleek ook uit de vele positieve reacties die de organisatie van de deelnemers kreeg. Daarom zullen er volgend jaar zeker weer een Rijntocht en Crosstriatlon komen. De Renkumse editie staat immers inmiddels 'met stip' op de Nationale kalender.