• Dick Martens

BSO in plaats van Gladbach

RENKUM Als je vader voetbalt en als Philip Cocu de achterneef is van je moeder, die zelf ook voetbalt, dan moet het wel raar lopen als je zelf niet ook besmet wordt met 'het voetbalvirus'. Dat gebeurde bij Fabiënne Hendriks dan ook. De geboren Nijmeegse trok dan ook al op zesjarige leeftijd de voetbalschoenen aan. Al snel bleek ze verrassend goed te kunnen keepen en met de jaren gedrevener en ambitieuzer te worden. Dat bracht haar zelfs naar de vrouwentak van de Duitse Bundesligaclub Borussia Mönchengladbach. Het leek de opmaat te gaan worden van een mooie profcarrière. Toch liep het, voorlopig althans, even anders. Ze keerde met een illusie armer, maar een ervaring rijker weer terug naar Nederland. Nog even ambitieus maar ook realistisch. Zit nog steeds 'onder de lat', maar daarnaast is ze ook gedreven aan de slag gedaan bij de Renkumse Sport BSO 'de Speelboerderij'.

UNIEKE KANS ,,Ik ben begonnen bij Juliana in Malden, nog in een gemengd team", aldus Hendriks in MFC Doelum, de thuisbasis van de Speelboerderij. ,,Daarna ben ik in een meisjesteam gekomen, maar omdat het niveau bij SVHA in Andelst hoger was ben ik daarheen gegaan." De ontwikkeling liep gestaag en bleef niet onbekend bij de kenners in de regio. Dat bracht de talentrijke keepster via Woezik op 17-jarige leeftijd bij DTS in Ede. ,,Daar speelde en trainde ik met goede speelsters, maar had de pech dat de trainer voor 'ervaring onder de lat' koos. Ik kwam in het twee, maar dat was niet wat ik wilde. Juist op het moment dat ik besloot om weer terug te keren naar Woezik, kwam het Arnhemse Eldenia bij mij terecht."

Hoewel er ook belangstelling vanuit Eindhoven was koos ze voor stabiliteit, maar zeker ook voor kwaliteit. Onder de vleugels van trainer John Kaersenhout en in een goed en bovenal gezellig team speelde Hendriks zich in de kijker van het Duitse Borussia Mönchen Gladbach. ,,Dat was natuurlijk een unieke kans, die ik met beide handen aangreep. Ik kreeg daar keeperstraining van Josef Anders. Hij is inmiddels al 72 jaar maar echt een statuut als het om keeperstraining gaat."

SPORTCLINICS Hij maakte Hendriks ook beter, maar hij ging helaas niet over de financiën. ,,Ik was vier keer per week in Gladbach, maar de verdiensten waren niet in verhouding. Ik kon er mijn huur van betalen, maar daar hield het op. Ik besloot naar Nederland terug te keren. Hoewel ook Woezik weer in beeld was, koos ik toch weer voor Eldenia, een heerlijke club."

Maar daarnaast koos ze ook voor de Renkumse Sport BSO 'de Speelboerderij. ,,Ik moest natuurlijk ook weer werken. Ik heb de CIOS-opleiding gevolgd, de 'recreatiekant' gedaan. Die opleiding kon ik bij de BSO prima in praktijk brengen. Ook heb ik mijn eigen bedrijf als personal trainer (Next Generation Sports) en geef keeperstrainingen. Kortom allemaal 'sportdingen' waar ik mijn passie in kwijt kan. Zeker ook hier bij de BSO, waar we inmiddels ook zijn gestart met het geven van sportclinics in samenwerking met de sportclubs. Op alle donderdagen in november geeft voetbalvereniging RVW die momenteel. De kinderen vinden het prachtig, dan genieten wij natuurlijk mee."