• De Doorwerthse 470-zeilster Afrodite Zegers, behaalde met Lobke Berkhout een 3e plaats op het EK.

    Collectie Afrodite Zegers

Brons op EK-zeilen en NOC*NSF nominatie voor Afrodite Zegers

DOORWERTH De Nederlandse 470-zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout hebben bij het Europees Kampioenschap 470 het brons bemachtigd. De dames moesten hiervoor de Spaanse zeilsters Mas Depares en Cantero Reina achter zich zien te houden tijdens de laatste en beslissende race van het EK. Berkhout en de Doorwethse Zegers, die om dichter bij het 'oefenwater' te zijn naar Scheveningen verhuisde, varen een sterke medalrace en finishten als 4e, terwijl het Spaanse duo als 6e over de eindstreep komt. Met het behalen van een top 3 plek in San Remo voldoen de dames ook aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. Maandag wonnen de dames ook al de interne Selectie van het Watersportverbond.   

Dick Martens

TOP ZES Bij het WK in augustus in Japan moeten Zegers en Berkhout met een plek in de top-6 een startplek voor Nederland voor de Zomerspelen zeker stellen. Een dag eerder hadden Zegers en Berkhout de interne selectieprocedure gewonnen van Mandy Mulder uit Poeldijk en Anneloes van Veen uit Naaldwijk. Die wisten zich niet te plaatsen voor de medalrace en kunnen zich daardoor niet meer kwalificeren voor de Spelen. 

VIEREN Volgens Berkhout en Zegers was de spanning vrij groot geweest. ,,Dat vooral gezien onze geschiedenis met medalraces", klonk het in koor. ,,Maar volgens we hebben het goed gedaan, onder best wel moeilijke omstandigheden. En dan brons als beloning. Nadat we de interne selectie voor Tokio hadden gewonnen kon het voor ons eigenlijk al niet meer stuk, maar we wilden toch heel graag het podium halen. Mooi dat het is gelukt. Nu nog één stap. Bij de wereldtitelstrijd in Enoshima kunnen zes landen, die zich nog niet eerder verzekerden van een startbewijs, zich kwalificeren. Maar eerst gaan we dit mooie succes even vieren. We zijn trots. Op onszelf en onze coach. Voor ons is alles één hier. Nominatie NOC*NSF, interne selectie gewonnen, echt fantastisch."