• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Boels Ladies Tour start met proloog in Wageningen

WAGENINGEN De Boels Rental Ladies Tour start op dinsdag 29 augustus 2017 in het Gelderse Wageningen. Deze 1e etappe is 4,3 kilometer lang en voert dwars door de binnenstad van Wageningen. De start is op het 5 Mei Plein, de finish is op de Bevrijdingsstraat. Later op de dag volgt een avondetappe met start en finish in Gennep. Op maandag 28 augustus zal er, waarschijnlijk op de Markt, ook nog een ploegenpresentatie zijn. In aanwezigheid van de Wageningse wielertopper Annemiek van Vleuten, de huidige Nederlands kampioene tijdrijden en zojuist teruggekeerd van een hoogtestage op het Canarische eiland Tenerife en Wageningens wethouder van Sport, Han ter Maat, gaf koersdirecteur Thijs Rondhuis tekst en uitleg over de koers en de 'Wageningse' tijdrit.

 

Dick Martens

 

Sportwethouder van Wageningen Han ter Maat is blij dat de enige Nederlandse etappekoers uit de UCI Women's World Tour naar zijn gemeente komt. ,,Vorig jaar scheerde de Giro langs en door de buitenwijken van de stad. Maar nu beginnen en eindigen we de proloog van de Ladies Tour helemaal binnen onze stad. Het is ook een geweldige kans om Annemiek van Vleuten als renster van wereldklasse met eigen ogen in onze eigen stad te zien fietsen. Zo vaak is ze hier niet. Je kunt het ook zien als een eerbetoon van de provincie en van de gemeente Wageningen aan haar en haar verdienste voor het Nederlandse wielrennen."

 

 

PLOEGENPRESENTATIE Het wielerfeest in Wageningen begint dus eigenlijk al een dag eerder. Op maandagavond 28 augustus is er een grote ploegenpresentatie. Alle ploegen worden voorgesteld aan het publiek op het gezellige, historische plein rondom de grote kerk,

 

 

GELDERSE TOPPER Henk Niessen afgevaardigde van de Provincie Gelderland, die Jan Markerink verving, gaf aan verheugd te zijn over het rittenschema van de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen in Nederland. ,,De Provincie doet heel met fietsen. De Provincie biedt natuurlijk een heel scala van mogelijkheden. De Giro was er al eens, het WK baanwielrennen gaat straks in Apeldoorn plaatsvinden, we hebben de BMX World Cup Supercross op Papendal al gehad, dus alle disciplines van de wielersport komen aan bod en daar komt nu nog een parel, in de vorm van de Boels Ladies Tour bij. Niet minder dan twee etappes doorkruisen de provincie, met ook nog eens met 'onze' Gelderse topper Annemiek van Vleuten aan de start. Daarbij hopen we ook nog eens op Gelders succes."

 

 

MOOIE GLIMLACH De 'topper' hoort de loftuitingen met een mooie glimlach aan en steekt niet onder stoelen of banken dat ze het geweldig vindt dat de Boel Ladies Tour in 'haar' Wageningen begint en ook nog eens met haar specialiteit, de tijdrit. ,,Ik heb mijn ploeggenotes al veel verteld over Wageningen. Hoe gaaf is het nu, dat ze de stad en de omgeving nu zelf gaan meebeleven. Ook mooi is dat de proloog midden door de stad gaat en niet wordt weggestopt op een of ander industrieterrein. Dat bewijst maar weer eens dat het vrouwenwielrennen meer dan serieus wordt genomen. Maar ook het feit dat hier straks de hele wereldtop aan de start zal staan is mooi. Bij een mannenkoers zou dat veel meer verspreid zijn. Een paar toppers maar. Hier gaat echt de Crème de la Crème komen. Het is een mooi technisch parcours, dat op mijn lijf is geschreven. Ik heb al wel delen van het parcours gereden en ga de komende periode, voor zover dat mogelijk is, zeker nog vaker het parcours op."

 

 

FEEST Ook koersdirecteur Thijs Rond huis is blij met Wageningen en de medewerking van de Gemeente. ,,We willen er echt een mooi feest van maken. Zeker ook bij de ploegenpresentatie. Hierover gaan we met de lokale horeca in gesprek, want het plein van de Markt leent zich natuurlijk bij uitstek voor een feestje." Vervolgens neemt wethouder Ter Maat de gelegenheid te baat om Annemiek van Vleuten nog even in de bloemetjes te zetten, omdat ze al drie keer Wagenings Sportvrouw van het Jaar was, maar nooit in de gelegenheid was om de bloemen in ontvangst te nemen.

 

EERSTE METERS Daarna verplaatst het hele gezelschap zich naar een gedeelte van het parcours, de Niemeijerstraat achter het Stadhuis, voor een fotomoment en de eerste tijdritmeters van Van Vleuten, die zich nu gaat opmaken voor het Nederlands kampioenschap tijdrijden en de wegwedstrijd, die volgende week woensdag (tijdrit) en zaterdag (wegwedstrijd) gaan plaatsvinden. Daarna staat de Giro op de kalender. Daar gaat de Wageningse voor het klassement. ,,De ploegleiding van ORICA-SCOTT heeft mij daarin overtuigd. Maar ik voel ook dat ik een grote ronde als de Giro aankan. Ik heb onwijs hard getraind op Tenerife en heb veel inhoud en al laten zien, dat ik ook bergop mijn mannetje sta. Dus ik ga voor het eindklassement. En dan hoop met de roze trui naar Wageningen te kunnen komen. Dat zou geweldig zijn."

 

Het etappeschema van de 20e Boels Ladies Tour:

29-aug: 1a - proloog Wageningen 4,3 km

29-aug: 1b - Gennep Gennep 78,7 km

30-aug: 2 - Eibergen Arnhem 132,8 km

31-aug: 3 - ITT Roosendaal 16,9 km

1-sep:  4 - Gennep Weert 121,4 km

2-sep:  5 - Stramproy Vaals 137,5 km

3-sep:  6 - Sittard Sittard 157,1 km

Totaal: 648,7 km