• Hans Burgersdijk

Bergrace vernieuwt met Alles-In-Een

WAGENINGEN Hardlopers zijn veelal 'buitenmensen'. Zij combineren de natuur met het ontspannende gevoel dat het lopen hun geeft. Toch is het weer vaak een bepalende factor om wel of niet de loopschoenen aan te trekken en de buitenlucht op te zoeken. En hoewel het momenteel nog lekker 'nazomert' komt de tijd van wisselvalligheid in de atmosfeer met rasse schreden dichterbij. Toch hoeft dat allerminst een beletsel te zijn om erop uit te trekken, zeker als daar door de Bergrace-organisatie mogelijkheden voor worden geboden.

Dick Martens

Zo staat op vrijdag 3 november de Bergrace By Night weer op het programma. En dat alweer voor de 41e keer. Inmiddels staat er ook alweer een nieuwe uitdaging op de kalender, namelijk de Bergrace-Alles-In-Een, die op 28 januari 2018 gaat plaatsvinden.

 

ELEMENTEN De aanduiding Alles-In-Een verraadt al het een en ander. Er is gekozen voor een parcours dat voor elke deelnemer uitdagend, vernieuwend en verrassend is en alle mooie Wageningse elementen herbergt. Tegenwoordig kan er door lopers worden deelgenomen aan boslopen, cross- en stratenlopen. Er kunnen bergachtige parcoursen en dijken worden 'aangevallen'. Helemaal trendy zijn de mud-, obstacle- en trailruns. Maar al die elementen in één loop is uniek.

,,En dat gaan we gewoon in Wageningen doen", aldus Hans Burgersdijk, al jaar en dag betrokken bij de organisatie van de diverse Bergrace-activiteiten. ,,Bij de Bergrace was de uitgangspositie altijd al, dat we gebruik moesten maken van de mooie omgeving. Maar in de wirwar van de lopen en loopjes die er overal worden gehouden wilden wij weer wat nieuws, maar wel met de natuur en Wageningen als de hoofdrolspelers en ik denk dat dat ons met de Bergrace-Alles-In-Een meer dan gelukt is. Ik heb het parcours al een aantal keren verkend. Echt prachtig."

WAGENINGS Er wordt gestart op de klinkers van het 5 Meiplein, gelopen door de klei van de uiterwaarden, het zand van de Rijnoevers, het gras bij de Nevengeul, het asfalt van fietspaden. Maar ook over de bosgrond van de Wageningse Berg, waar dan in 'het trappetjesbos' ook nog sprake is van het nodige hoogteverschil. ,,De grote ronde is zestien kilometer lang, maar er kan ook gekozen worden voor kleinere rondes van acht of twaalf kilometer. Dus al het moois wat Wageningen aan natuur heeft te bieden zit erin.''

,,Ook hebben we toenadering gezocht met studenten en zijn we 'gewoon' bij Ceres naar binnengelopen. Daar was men ook direct enthousiast, met als gevolg dat daar de 'Sunday Afternoon Party' wordt gehouden met hun band, Chesnut. 'Wageningser' kan het toch niet? Wij hopen dan ook dat veel mensen die mooie uitdaging aangaan. En wie weet verrast het weer ons ook nog. Want op 28 januari kan het ook qua weer alle kanten op. Wij zijn benieuwd en zijn er eigenlijk wel van overtuigd dat veel anderen dat ook zullen zijn. Zeker aangezien de Bergrace-filosofie, dat iedereen eraan kan deelnemen, ook nu weer gewaarborgd is. Wij kijken er in elk geval erg naar uit. Eerst nog de Bergrace By Night en dan op naar onze nieuwe uitdaging."