• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Bergrace By Night voorziet nog altijd in lopers behoefte

WAGENINGEN Alweer voor de 39e keer stond het loopspektakel 'Bergrace By Night' op het programma. De oudste nachtloop van Nederland, tegenwoordig geduid als de Bergrace By Night Xperience,  voorziet nog duidelijk in de behoefte van veel sportieve lopers, die met uiteenlopende doelen de strijd met de elementen tussen Wageningen en Rhenen aangaan. 'Gezelligheid, met een vleugje prestatie', is vaak de drijfveer van de deelnemers. Maar ook de organisatie zoekt en vindt nog steeds nieuwe uitdagingen in 'hun' evenement. Dat maakt, dat het evenement een stabiele factor is en blijft op de Nederlandse hardloopkalender.

 

Dick Martens

 

Vanaf 20.00 uur was Wageningen in de ban van het hardloopevenement. Overal in de stad werden voorbereidingen getroffen. De organisatie voerde wat laatste checks uit, terwijl aan de Marijkeweg en langzamerhand ook op en rond de Wageningse Markt de eerste lopers zich meldden. De beide startlocaties vormen het 'zenuwcentrum' van de Bergraces By Night. Maar ook enige kilometers verder, in en rond Ouwehands Dierenpark werd alles in gereedheid gebracht om de lopers feestelijk binnen te halen en vervolgens gezellig op adem te kunnen laten komen in het Jungle-restaurant. Maar ook in het Wageningse theater waren de logo's en uithangborden van de Bergrace By Night zichtbaar. In het kader van de vernieuwing had de organisatie weer voor een verrassend nieuw element gezorgd.

 

 

BLIJVERTJES Onder het motto 'Heel Wageningen loopt hard' werden de sportieve Wageningers gemobiliseerd om de Bergrace nog meer kleur te gaan geven. ,,Op het startnummer kregen de deelnemers de toevoeging 'Wageningen' te staan", legt organisator Hans Burgersdijk uit. ,,Speciaal voor de Wageningse deelnemers, hun familie en supporters wordt er ook een Afterparty georganiseerd. Die is in Junushoff. Daar kan dan genoten worden van de muziek van diverse Wageningse bandjes, waaronder jeugdige muzikanten die zelf al eens de Bergrace als scholier hebben gelopen, en een Dj. Ook de 'Wageningse' huldigingen vinden in Junushoff plaats."

Ondertussen werd er op de Markt de 'Kidsrun' gestart en gelopen. Dit onderdeel was even weg van het programma, maar gezien de opkomst en het jeugdige enthousiasme van deelnemers en supporters, zullen de jeugdlopen de komende edities wel weer in de categorie 'blijvertjes' gehandhaafd blijven. Ook aan de Marijkeweg, het startpunt van de 5,6 kilometer, is er ondertussen al volop bedrijvigheid. Honderden lopers dribbelen nerveus of nog gezellig keuvelend richting de startboog.

 

 

FAMILIE Of 'pakken', zoals de Renkumse lopers Fred en Bart Hendriks, nog even een rustpunt in de vorm van een bankje. Vader Fred en zoon Bart staan al jaren op de startlijst, vaak ook geflankeerd door zoon en broer Luuk, de andere sportieveling van de familie Hendriks. Maar hij verblijft momenteel voor zijn studie in het Franse Montpellier. ,,We hebben nog wel even contact gehad", aldus vader Fred. ,,Hij had er graag bij willen zijn, al is het alleen maar om de beste van de familie te zijn en te blijven. Hij wenste ons succes." De familiestrijd werd uiteindelijk gewonnen door Bart. Hij finishte als 34e in 24.21 min. Vader Fred kwam als 74e en ruim 3 minuten later over de streep. In zijn leeftijdscategorie M55 wel goed voor een ereplaats. Daarin werd hij derde.

 

 

FC WAGENINGEN Opvallend was ook de outfit van Rob Keijman. Hij was niet gehuld in een flitsend lopers shirt. Om zijn schouders het prachtige FC Wageningen shirt met de rode korenaar prominent op de borst en op zijn rug het nummer 50, refererend aan een memorabele verjaardag. ,,Ik loop met mijn vrouw en een vriend de 7,6 kilometer. En dat shirt, ja dat heeft een bijzondere betekenis voor mij. Van kinds af aan ben ik fan van die prachtige club. Hoewel ik nu Ajax een warm hart toe draag is er voor mij eigenlijk maar één club en dat is Wagenigen. Dit shirt heb ik nog wel eens aan. Ik slaap er wel eens in en nu loop ik de Bergrace erin. Het geeft mij dan weer dat speciale gevoel. Dat is niet uit te leggen. Dat moet je voelen en beleven. Heerlijk."

 

 

INNOVATIEF Zo heeft elke loper zijn verhaal. Maar iedereen is het er wel over eens, dat de Bergrace bijzonder is en blijft en 'gewoon' op de kalender moet blijven. Aan Burgersdijk en zijn vrijwilligersteam zal het niet liggen. ,,We hebben er ook dit jaar weer veel tijd en energie in gestoken. Natuurlijk zijn er altijd wat zaakjes die beter kunnen en moeten. Daar werken we met zijn allen hard aan. Het enthousiasme wat we ook vanavond weer zien bij al die toch weer ruim 3.400 lopers houdt ons scherp en maakt heel veel goed. We blijven innovatief en nadenken over nieuwe mogelijkheden en verbeterpunten, zoals nu weer met 'Heel Wageningen loopt hard'. Je ziet het. In Junushoff is het druk en gezellig. Daar gaat het toch allemaal om?"