• Voorafgaand aan het bekerduel Barbaros-Duno was er een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van de op de wedstrijddag overleden Jan van Velthuizen. Van Velthuizen was erelid van Duno en elftalleider van het eerste team.

    Foto: Duno
  • Foto: Duno

Bekerzege Duno levert historische plaatsing voor KNVB Beker op

DOORWERTH Dankzij een verdiende 0-2 overwinning op Sportclub Barbaros heeft Duno zich niet alleen voor de halve finale van de Districtsbeker Oost geplaatst, maar ook voor de voorronde van de landelijke KNVB Beker. De bekerwedstrijd in Hengelo bleef tot de laatste minuut spannend, maar in de zenuwslopende slotfase won de ploeg uit Doorwerth dankzij treffers van Giovanni Scharrenberg en invaller Roy Talsma.

MINUUT STILTE Het bekerduel begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van de op de wedstrijddag overleden Jan van Velthuizen. Het erelid van Duno en de sympathieke elftalleider van Duno 1 overleed na een kort ziekbed op 74-jarige leeftijd. Ook speelde de formatie van Duno met rouwbanden.

Dankzij bekerzeges op Groen Wit'62 (0-5), Orion (1-3), Longa'30 (0-2) en ESA (7-0) mocht Duno op woensdagavond aantreden voor de kwartfinale van de districtsbeker tegen Sportclub Barbaros. In de schaduw van het Fanny Blankers-Koen Stadion in het Overijsselse Hengelo trof Duno met Barbaros een zondagclub die na twee kampioenschappen op rij dit seizoen meer dan verdienstelijk debuteert in de tweede klasse. Op voorhand een prima loting in een bekertoernooi waar ploegen als Sparta Nijkerk, Silvolde en Berkum mogelijke opponenten waren.

VASTE KEEPER Op Sportpark Veldwijk had trainer Jan Oosterhuis zijn basisformatie op twee plaatsen gewijzigd. Ted Heijckmann begon als linksback en Giovanni Scharrenberg als controlerende middenvelder, waardoor Ahmed Lak en Jordi Balk op de bank begonnen. In tegenstelling tot eerdere berichten werd het Doorwerthse doel gewoon door de vaste keeper Patrick ter Mate verdedigd.

VELDOVERWICHT In de eerste helft had Duno een duidelijk veldoverwicht, maar grote mogelijkheden voor Jochem Jansen, Bart van Brakel, Christian Gandu, Kevin Sissing en Nick de Bondt hadden niet de gewenste openingstreffer tot gevolg. Omdat Patrick ter Mate met een goede redding zijn doel ook schoon hield, gingen beide ploegen met een 0-0 tussenstand rusten. De tweede helft was voor Duno ook een race tegen de klok. Het veldoverwicht moest binnen negentig minuten tot een voorsprong leiden, anders zou er direct een strafschoppenserie volgen. Trainer Jan Oosterhuis bracht met Jordi Balk en later Ryan Bouwmeester en Roy Talsma drie verse krachten in het veld, maar het duurde tot de 84e minuut voordat Giovanni Scharrenberg de bevrijdende 0-1 binnen schoot. In een hectische slotfase met een flink meelevende aanhang van de thuisploeg moest de scheidsrechter nog vijfmaal een gele kaart trekken en werd een speler van Barbaros met rood van het veld gestuurd. In de blessuretijd maakte Roy Talsma via een uitgespeelde vrije trap aan alle onzekerheid een eind door de luid bejubelde 0-2 te scoren.

WENS Met het bereiken van het landelijke KNVB-Beker toernooi gaat een langgekoesterde wens van de Doorwerthse amateurclub in vervulling. De laatste seizoenen was Duno steeds dichtbij plaatsing, maar waren DVS'33, DFS, Sparta Nijkerk (tweemaal) en Alverna uiteindelijk spelbreker. Duno loot in de zomer mee in het nationale bekertoernooi en is dan maximaal twee zeges verwijderd van een mogelijke ontmoeting met bijvoorbeeld Ajax of Feyenoord. Bovendien treft Duno in de halve finale van de districtsbeker met Sparta Nijkerk een oude bekende in de jacht op bekerwinst.

Zaterdag hervat de Doorwerthse cupfighter de competitie in Rijssen tegen koploper Excelsior'31.