• Mitchelton-Scott
  • Mitchelton-Scott
  • Mitchelton-Scott
  • Mitchelton-Scott

Annemiek van Vleuten wint Giro Rosa voor de tweede keer op rij

WAGENINGEN Annemiek van Vleuten heeft voor het tweede jaar op rij de Giro Rosa op haar naam geschreven. De Wageningse wielertopper begon de slotetappe die de rensters voerde van San Vito al Tagliamento naar Udine met een riante (bijna vier minuten) voorsprong op de concurrentie. Haar leidende positie kwam niet meer in gevaar. De aankomst was op het lijf geschreven van Marianne Vos, die al eerder in de Giro aantoonde in vorm te zijn. Die vorm toonde ze ook nu weer. Ze won overtuigend en boekte daarmee haar vierde ritzege. Maar de grote winnares was natuurlijk Annemiek van Vleuten. Zij trok stralend de roze trui over haar schouders en won daarmee de belangrijkste vrouwenkoers voor de tweede maal.

Dick Martens

Van Vleuten veroverde die roze trui al op dinsdag, toen ze veruit de sterkste was in de vijfde etappe, een zware bergrit. Een dag later won ze opnieuw. Dat was een individuele tijdrit over ruim twaalf kilometer op een hellend parcours van Chiuro naar Teglio. Daarmee werd een stevige basis gelegd voor de uiteindelijke eindzege. De Nederlandse Anna van der Breggen werd tweede en van Vleutens teamgenote, de Australische Amanda Spratt, completeerden het erepodium.

EXTRA GLANS De basis van de zege legde van Vleuten natuurlijk al eerder in het seizoen. iet minder dan drie keer vertrok ze wekenlang 'op hoogte'. ,,Wat super fijn is, is dat ik dit net als de Ardennen klassiekers als een heel groot doel had gesteld", legde ze na afloop van haar zege uit. ,,Dat je dan je voorbereiding ervoor doet en vervolgens zo laat zien dat je in goede vorm bent op het moment dat je dat wil, dat is super fijn. Het geeft me ook veel vertrouwen richting de grote kampioenschappen. Daarbij heb ik gemerkt dat ik toch weer een stapje gezet heb en weer een stuk beter ben dan vorig jaar. Ook dat geeft me veel zelfvertrouwen en het geeft deze tweede zege in de Giro Rosa ook wel extra glans. Dat ik dan ook nog met zo'n voorsprong win, is wel heel tof. En daarbij waren die twee etappezeges heel bijzonder, in de regio waar ik altijd train."

ENERGIE Dat het een Giro Rosa was met veel hoogtemeters, speelde van Vleuten in deze vorm ook zeker in de kaart. ,,Dit was wel weer een heel andere Giro dan afgelopen jaar. Er werd veel geklommen. Daarbij ben ik nooit echt in de problemen geweest. Wel was het echt een beetje afwachten tot die eerste 'klim-etappe', maar dat hoort bij het rijden van een etappekoers. Ik denk dat ik ook steeds meer ervaring meeneem en dat maakt het ook iets makkelijker om een wedstrijd als deze als doel te stellen. Het heeft me in ieder geval niet meer stress gegeven, maar eerder meer energie."

MOEDER Die energie kreeg de Wageningse zeker ook van de sfeer in Italië. ,,Het is wel echt super tof om hier in de 'maglia rosa' rond te rijden. Overal hoor je mensen dat roepen en word je aangemoedigd. Die trui heeft in Italië wel echt aanzien en dan maakt het niet uit waar je zit in Italië. Het spreekt de mensen aan en dat is super tof. Dat het soms wat minder strak georganiseerd is, vind ik dan ook wel weer grappig. Ik kijk in ieder geval met een goed gevoel terug en ben erg trots op dit resultaat. Het is fijn om dat onder andere met mijn moeder te kunnen delen, hier aan de finish. Ik vind het heel speciaal dat zij er bij is."