• ORICA-SCOTT
  • Foto: ORICA-SCOTT
  • Foto: ORICA-SCOTT
  • Foto: ORICA-SCOTT
  • Foto: ORICA-SCOTT

Annemiek van Vleuten soleert op grootse wijze naar overwinning op Col D'Izoard (Update/meer foto's)

WAGENINGEN Annemiek van Vleuten heeft haar goede vorm bevestigd, door op indrukwekkende wijze het eerste deel van La Course by Le Tour te winnen. De Wageningse, deel uitmakend van de sterke OROCA-SCOTT- formatie, reed weg op de Col D'Izoard uit een kleine kopgroep en kwam vervolgens solo aan, met een voorsprong van 43 seconden op de als tweede finishende Lizzie Deignan, die deel uitmaakt van de Boels-Dolmans-ploeg. Elisa Longo Borghini (Wiggle-High 5) legde beslag op de derde plaats.

 

Dick Martens

 

De door Van Vleuten opgebouwde voorsprong op de Alpencol is ook de marge waarmee ze zaterdag van start gaat op de afsluitende tijdrit in Marseille. Na 'de race tegen het uurwerk' wordt vervolgens de definitieve uitslag van de Franse Women's World Tour-wedstrijd opgemaakt. De beste 20 rensters uit de uitslag van vandaag (donderdag), mits zij binnen een marge van vijf minuten van de glorieuze winnares zijn gefinisht, rijden dan het tweede deel van 'La Course'.

 

WAANZINNIG In een eerste reactie liet de Wageningse weten dat het pas de eerste keer was, dat ze een dergelijke Alpencol had beklommen. ,,Maar het was, ook omdat er zoveel mensen langs de kant stonden, echt geweldig dat deze wedstrijd nu tijdens de Tour de France werd gehouden. Ik hoop dan ook dat dit een gevolg gaat krijgen, bijvoorbeeld met een etappekoers." De winnares gaf wel een reden van het zo goed presteren, 'bergop'. ,,Ik heb mijzelf als klimster ontdekt in Rio en keek dan ook uit naar deze wedstrijd. Ik nam misschien wel wat vroeg het initiatief, kreeg onderweg ook een beetje spijt, maar toch leek het mij beter om niet te lang te wachten. Uiteindelijk was het belangrijk dat ik het deed, zeker met het oog op de tijdrit van zaterdag. Echt waanzinnig dat ik hier heb gewonnen."

 

Ook ploeggenote Gracie Elvin reageerde euforisch op de overwinning van Van Vleuten. ,,YES! Annemiek is een levende legende. Niemand verdient deze grote overwinning meer dan zij. Ik ben zo trots en gelukkig voor mijn geweldige teamgenote."

 

PIJN Na de huldiging had van Vleuten wat meer tijd om nogmaals terug te kijken op haar glansrijke overwinning. ,,Ik dacht met zo'n vijf kilometer te gaan, ik ga gewoon testen hoe die andere rensters zijn. Met een dergelijk grote groep wilde ik het ook niet aan laten komen op een sprint. Dat bij die eerste aanval Lizzie (Deignan) direct mee zat verraste me nog wel, maar toen ik het daarna nog een keer probeerde was ik los. Het deed pijn, maar ik vertrouwde erop dat als het bij mij pijn deed, het bij die anderen net zo voelde."

 

 

KETTING Toch werd het nog even spannend, omdat er problemen waren met haar fiets. ,,We gingen een stukje naar beneden, waar ik naar het grote blad was geschakeld. Toen ik vervolgens terugschakelde naar het kleine voorblad, vloog de ketting eraf. Maar ik bleef rustig en kreeg hem er ook zo weer op."

 

 

DOELEN GESTELD EN GEHAALD Zo kon van Vleuten op weg naar een van de mooiste overwinningen uit haar toch al lommerrijke wielercarrière. ,,Ik denk dat ik vanavond niet echt goed kan slapen. Op dit moment besef ik misschien nog niet eens zo goed wat ik nu gedaan heb. Wanneer je op zo'n klim finisht, dan is het geen spel meer, maar wint echt de sterkste bergop. Ik ben er erg trots op dat ik dit heb laten zien. Als je ergens in gelooft, dan kom je heel ver. Ik heb doelen gesteld en die gehaald."

 

Zaterdag wordt er opnieuw gereden. De eerste twintig rensters uit de uitslag van de reguliere koers van donderdag, gaan dan om de beurt van start in een 22,5 kilometer lange rit. De tijdverschillen van de rit naar de Izoard zijn dan de verschillen in de starttijden, waarbij de eerste renster die in Marseille wint de winnares van La Course is. De donderdag verreden koers is echter de enige wedstrijd die meetelt voor de World Tour.