• Mitchelton-SCOTT

Annemiek van Vleuten heerst en geniet op Monte Zoncolan

WAGENINGEN (ANP) Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft de negende en voorlaatste etappe van de Giro Rosa gewonnen. Het was de koninginnenrit met aankomst op de befaamde Monte Zoncolan. De Wageningse geldt als beste klimmer van het vrouwenpeloton en gehuld in de roze leiderstrui maakte ze die reputatie opnieuw waar. Ze verstevigde ook haar leidende positie in het algemeen klassement. Met nog één heuvelrit voor de boeg kan de eindzege de renster van Mitchelton-Scott amper nog ontgaan.

Van Vleuten en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman gingen er vroeg in de 10 kilometer lange slotklim vandoor. Een kleine 2 kilometer voor de finish moest ook Moolman passen en reed Van Vleuten solo naar de finish zoals ze dat vorig jaar tijdens de Tour in La Course al deed naar de top van de Col d'Izoard. Moolman bereikte 40 seconden na Van Vleuten als tweede de finish. Amanda Spratt, Van Vleutens Australische ploeggenote, werd derde. Lucinda Brand kwam als vijfde boven en verloor haar podiumplaats. In het klassement zakte de renster van Sunweb van de tweede naar de vierde plaats.

Van Vleuten veroverde de roze trui donderdag in de klimtijdrit naar Diga di Campo Moro. De 35-jarige Wageningse wordt zondag, na een heuvelrit met start en finish in Cividale del Friuli, normaal gesproken de opvolgster van Anna van der Breggen, die dit jaar de Giro Rosa liet schieten. Ze heeft meer dan 3 minuten voorsprong op Moolman en bijna zes op Spratt.

HISTORISCHE KLIM ,,Het was een historische klim en ik heb ervan genoten'', vertelde Van Vleuten naderhand. ,,Ik heb lang naar deze rit uitgekeken. Het verdedigen van de roze trui stond voorop, maar ik wilde hier ook heel graag winnen. Het is goed voor het vrouwenwielrennen dat we zo'n beroemde klim in het parcours hebben. Ik had hem niet verkend, maar wist hoe steil het zou zijn. Ik had wat over aan het slot om nog weg te rijden bij Ashleigh. De laatste honderden meters heb ik echt kunnen genieten.''