• Foto: Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten had 'goede benen' in Ronde van Drenthe

WAGENINGEN In de tweede WorldTour wedstrijd van het wielerseizoen, de Ronde van Drenthe, werd de Wageningse wielertopper Annemiek van Vleuten, evenals vorige week in de Strade Bianche, vijfde. Hoewel het geen poriumplaats betrof overheerste de tevredenheid.,,Ik zat lekker in de wedstrijd vandaag. Soms kun je koersen als nerveus ervaren, maar vandaag zat ik lekker in de flow en was ik goed gefocust op de momenten dat ik voorin wilde zitten." De overwinning ging uiteindelijk naar de Deense wereldkampioene Amalie Diederiksen.

 

Dick Martens

 

Ondanks de op het oog gunstige weersomstandigheden werd het peloton in de laatste vijftig kilometer volledig uitelkaar getrokken. ,,Op de laatste passage van de VAM Berg deed Sunweb een goede lead-out voor Ellen van Dijk", blikt Van Vleuten terug op de koers. ,,Zij kwam vervolgens alleen voorop. Zelf moest ik nog een paar rensters passeren op de VAM en helaas waren mijn teamgenoten niet top gepositioneerd, waardoor zij niet mee konden met de eerste groep die ontstond. Dat was jammer."

 

ACHTERVOLGEN Zelf zat van Vleuten in de achtervolgende groep van ongeveer twintig rensters, maar zonder ploeggenoot. ,,Dat was niet zo goed van het team, want we hebben wel de kwaliteit om mee te zitten. Dan weet je dat het lastig wordt. Zeker omdat Boels met zes rensters mee zat. Zij moesten echter wel in de achtervolging op van Dijk, omdat zij solo in de aanval was. Maar eenmaal teruggepakt begon Boels wel met aanvallen." 

 

SPECIAAL Omdat de Wageningse alleen zat, moest ze kiezen en gokken met wie je vervolgens meespringt. In de laatste kilometer zette ze alsnog de aanval in op de koploopsters.,,Ik dacht, misschien vallen ze nog stil van voren. Dat gebeurde helaas niet. Ik verraste wel de sprinters in mijn groep zodat ik mooi vijfde werd. Het was een mooie koersdag. Het blijft ook altijd speciaal om in Drenthe te koersen, zeker met de grote groep fans die ik vandaag had!"