Annemiek van Vleuten is en blijft de beste in La Course

WAGENINGEN Annemiek van Vleuten heeft ook de tweede en laatste etappe van La Course op haar naam geschreven. In Marseille was de Wageningse veruit de snelste op het nieuwe onderdeel, de achtervolging. In een korte reactie na de finish liet ze weten vooral te hebben genoten onderweg. ,,Na de klim wist ik het zeker, dat ik hier die geweldige overwinning zou gaan pakken. Een fantastisch gevoel." Daarmee zorgde ze, na haar glorieuze zege op de Col d'Izoard voor een tweede 'kippenvelmoment'.

 

Dick Martens

 

Van Vleuten moest als eerste starten waarna één voor één de rest van het peloton volgde, op basis van de achterstand die ze hadden in het klassement. De voorsprong op Lizzie Deignan was bij de start 43 seconden en uiteindelijk won Van Vleuten zelfs met een voorsprong van 1 minuut 52. Deignan eindigde als tweede met een seconde voorsprong op Elisa Longo Borghini.

 

 

TACTIEK De achtervolgers hadden gekozen van 'de op elkaar wachten' tactiek, om vervolgens een soort ploegenachtervolging te gaan rijden in de jacht op de al snel ontketende van Vleuten, die niet voor het eerst aantoonde op dit moment de sterkste renster van de wereld te zijn. Van Vleuten is de derde Nederlandse winnares van La Course, die sinds 2014 jaarlijks wordt verreden in de schaduw van de Tour de France. In 2014 won initiatiefneemster Marianne Vos de eerste editie van de wedstrijd op de Champs-Élysées. Een jaar later bleef Anna van der Breggen het peloton voor in Parijs.

 

EUFORISCH Na de huldiging was van Vleuten nog steeds euforisch over haar zege. ,,Ik had het liever andersom. Dat ik op de anderen kon jagen, dus als in een tijdrit, nu was ik het 'opgejaagde wild'. Na 3 kilometer zag ik dat Elizabeth Deignan, Elisa Longo Borghini en Megan Guarnier op elkaar gewacht hadden en de jacht op mij hadden ingezet. En drie tegen één is natuurlijk gevaarlijk, maar was wel de enige tactiek om mij nog te kunnen bedreigen. Pas op de klim hoorde ik dat ik ruim voor lag. Die klim was eigenlijk ook mijn finish. De tactiek was weliswaar, 'zo hard mogelijk rijden', maar die klim was lastig. Maar ik voelde ook dat ik weer die goede benen had en was het slot van de rit alleen maar genieten."

 

HEROÏSCH Toch zal de overwinning op de Izoard voor van Vleuten te boek gaan als één van haar mooiste overwinningen uit haar al fantastische carrière. En dat de vorm er nog steeds is bewees ook het gemiddelde dat ze reed. Dat was maar liefst 41 kilometer per uur. ,,Geweldig om te voelen de allerbeste te zijn. Ik hoop zeker dat dit initiatief een vervolg gaat krijgen. Misschien met een ander concept, met bijvoorbeeld een vijfdaagse koers met een tijdrit een sprintetappe en zeker ook met een beklimming. Want nogmaals dat was heroïsch. Met al dat publiek. Echt genieten."

 

Uitslag achtervolgingstijdrit La Course (22,5 km)

1. Annemiek van Vleuten (Orica-Scott)

2. Elizabeth Deignan (Boels-Dolmans) op 1m52s

3. Elisa Longo Borghini (Wiggle High5) op 1m53s