• Dick Martens

Anna Jochemsen in Pyeongchang op medaillejacht

WAGENINGEN De sportwereld maakt zich op voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De meeste sporters rondden hun voorbereiding inmiddels af en maken zich op om naar Zuid-Korea af te reizen. Dat geldt nog niet voor Skiester Anna Jochemsen. De voorbereiding van de oud-inwoonster van Wageningen en Bennekom gaat binnenkort pas worden afgerond in Canada. Jochemsen neemt namelijk als alpine-skiester deel aan de Paralympische Spelen, die van 9 tot en met 18 maart eveneens in de Zuid Koreaanse wintersportenclave wordt gehouden. En niet zonder verwachtingen. Ze behoort tot een serieuze kanshebster voor Olympisch eremetaal.

Dick Martens

 

VEDETTE Dat werd ook nog eens benadrukt op de ploegpresentatie in Utrecht, waar de oud-inwoonster van Wageningen en Bennekom aangekondigd werd als de vedette van de Olympische afvaardiging. Het toverde een mooie glimlach op haar gezicht, maar die maakte al snel weer plaats voor realiteitszin. Jochemsen (32) zal op de Zuid Koreaanse sneeuw uit gaan komen op de onderdelen slalom, Down Hill, de supercombinatie en de reuzenslalom.

 

WAGENINGEN In verband met haar studie Voeding en Gezondheid kwam Jochemsen, geboren in Manzini (Swaziland) naar Wageningen. Ze behaalde haar mastertitel op de Wageningen Universiteit, woonde ook nog even in Bennekom, om twee jaar geleden haar intrek te nemen in Utrecht. De Olympiër skiet op één been omdat haar andere been bij de geboorte niet was volgroeid.

Vier jaar geleden in Sotsji, waar ze ook vlaggendraagster was, haalde ze het podium niet, maar dat zou nu een geweldige teleurstelling zijn. ,,Ik heb een enorm goed voorseizoen gehad, al was het jammer dat de laatste World Cups moesten worden afgelast. Daarom gaan we alsnog naar Canada. Daar zijn de omstandigheden perfect. Het worden wel een paar extra reisdagen, maar er blijven genoeg rust- en hersteldagen over." 

 

MEDAILLES Jochemsen verkende de piste in Zuid-Korea al eens. ,,Vorig jaar maart was ik daar. Het is een technische piste en dat ligt mij wel. Bij de Down-Hill zal het parcours niet veel anders zijn dan toe. De slalom wordt telkens anders gestoken. Op deze piste ga ik revanche nemen op de teleurstellingen van Sotsji. Een jaar na die spelen pakte ik al een bronzen medaille op de 'super-combi' tijdens het WK. Maar ik wil natuurlijk meer. Ik ben natuurlijk gegroeid, beter en nog sterker geworden. Nu ga ik echt voor de medailles. Het moeten voor mij echt de Spelen worden van de revanche en het eremetaal. Daar moet alles op zijn plek vallen en alle energie die ik in de vele trainingen heb gestoken tot het ultieme succes en geluk leiden."

Op 8 maart staan in PyeongChang de eerste Downhill-trainingen op het programma, vervolgens beginnen vanaf 10 maart de wedstrijden. Zelfs op de dag van de sluitingsceremonie (18 maart), gaat Jochemsen op de slalom nog op jacht naar eremetaal. ,,Het is een vol programma, waar ik nu al met een goed gevoel naar uitkijk."