• Feike Klomp

Zorgen over lastig wandelpad bij De Valkenburcht

OOSTERBEEK Zowel de leiding van Parkflat De Valkenburcht als de fractie van D66 maken zich zorgen over het pad langs de Valkenburglaan. Door de matige staat hiervan gaan bewoners, al dan niet met rollator, op de openbare weg lopen. En dat levert soms hachelijke situaties op. Rein Bouwman namens de D66: ,,De huidige situatie is gevaarlijk en een snelle oplossing is dringend gewenst." Samen met Francette Derksen en bewoner de heer Tobi gaat hij ter plaatse.

Feike Klomp

 

Het 'padprobleem' is niet van vandaag of gisteren, benadrukt Derksen: ,,Een vijftal jaar geleden hebben we onze zorgen, mede namens de bewoners, over het pad ook al naar de gemeente Renkum geuit." Het probleem gaat niet alleen over het pad zelf, waar je amper met een rollator overheen kan lopen, omdat de ondergrond oneffen of te rul is. Ook de drukke weg en de matige verlichting vlakbij De Valkenburcht is een groot aandachtspunt, aldus de betrokkenen.

 

OMGESPIT Bouwman: ,,Ons is al langer opgevallen dat bewoners op de openbare weg lopen. Gevaarlijk omdat hier regelmatig hard gereden wordt en senioren niet snel kunnen reageren. Er wonen circa 150 senioren in de flat. Het gaat dus veel mensen aan."

De matige toestand van het pad is een terugkerend probleem, bevestigt Derksen: ,,Vorig jaar is het pad omgespit voor de aanleg van glasvezel. Het dichtmaken ervan is niet goed gegaan." Bouwman: ,,Inderdaad, er is een ruwe ondergrond ontstaan waardoor het niet mogelijk is om er met de rollator overheen te lopen."

 

Bovendien ontstond er daarna ook een discussie met de partij die het pad had omgespit en in huidige staat heeft teruggebracht. Kortom, als het aan de bewoners en D66 ligt is het tijd voor actie en is langer erover praten geen gewenste situatie.

Derksen: ,,Het speelt nu al zeker vijf jaar. In het voorjaar van dit jaar hebben we onze zorgen wederom bij de gemeente uitgesproken." Een van de bewoners, de heer Tobi, maakt zich ook druk over het pad. Derksen: ,,Hij zet zich er altijd voor in. Ruimt als het kan takken op, en is met de situatie begaan."

 

VERHARD Volgens de betrokkenen gaat het om een stuk pad van pakweg 600 meter. Bouwman: ,,Vanaf restaurant Barbizon is er tot aan de rotonde wel een verhard deel dat toegankelijk is. Ons verzoek is daarom: gemeente pak dit deel aan."

Derksen: ,,De gemeente heeft altijd twee argumenten gegeven om het pad zo te laten. Het ontbreekt aan geld en de bosrijke uitstraling. Toch hopen we dat Renkum het pad zodanig wil aanpakken dat het zowel veilig is en toch de natuurlijke uitstraling blijft behouden."

 

Alle betrokkenen willen nu doorpakken en de gemeente 'overhalen' om het pad alsnog te verbeteren. Derksen: ,,Ouderen meer laten bewegen is prima, maar dan moeten de voorwaarden ook okay zijn." Bouwman: ,,Ik ga namens de fractie schriftelijke vragen stellen om alles nu echt in gang te krijgen."