• Informatieavond in Zalencentrum Lebret over de bouwplannen van een zorgcentrum op het terrein van het voormalig hotel Dreijeroord.

    berrydereusfotografie.nl

'Zorgcentrum wordt in dezelfde stijl gebouwd'

OOSTERBEEK Hotel Dreijeroord staat in het nieuws. Bij velen sloeg de mededeling dat het hotel gesloopt gaat worden in als een bom. Ook in andere landen, vooral in Engeland, is men verslagen. In september 1944 woedde de strijd hevig. Het hotel werd door de veteranen als 'The White House' bestempeld. Ieder jaar kwamen de veteranen terug en namen hun intrek in Dreijeroord. ,,Het is een symbool voor ons'', zo zei destijds Bill Hewitt.

Maria Koster

Zo'n tien jaar geleden was voormalig eigenaar Jan Willem van der Straaten bezig aan een uitbreiding van zijn hotel, met grondverkoop zou dit betaald moeten worden. Er kwam verzet van enige buurtbewoners en ook vanwege de recessie gingen de plannen niet door. Het lukte toen niet om het hotel te behouden, ondanks verzoeken aan organisaties om een fonds op te richten. Inmiddels wil zorginstantie Het Gastenhuis op de plek van het hotel een nieuwe vestiging realiseren voor de zorg van dementerende mensen.

Rina en Ralph Kos zullen de vestiging gaan leiden. Als alles volgens plan verloopt kunnen de deuren van het Gastenhuis Oosterbeek in 2017 geopend worden. Vastgoedontwikkelaar Amvest gaat onderzoeken hoe het gastenhuis recht kan doen aan de geschiedenis. Voorzitter Paul Tirion van Stichting Airborne Feelings geeft aan dat er inmiddels meer dan 2.500 handtekeningen geplaatst zijn voor behoud van het hotel, uit 37 landen.

Vorige week kon men vragen stellen aan de initiatiefnemers, de tekeningen bekijken en kreeg men inzage in de bouwplannen. Het zal een gebouw worden in de stijl van het voormalige hotel . Er zal plaats zijn voor twintig bewoners. Aandachtig werden de tekeningen bestudeerd en er waren discussies onderling en met de organisatoren. ,,Hoeveel parkeerplaatsen komen er?'', vroeg iemand. „Acht? Maar dat is toch te weinig, met personeel en bezoekers?"

Een dame merkte op: „Is het gebouw niet te groot?" Architect Geesink beaamde dat het voor de meesten moeilijk te aanvaarden is dat er een ander gebouw zal verrijzen, al is het in de stijl van het hotel ontworpen. Men is het unaniem met elkaar eens, dat er in ieder geval een vertrek ingericht moet worden met tastbare herinneringen aan het oorlogsverleden, die bewaard moeten blijven.

Label:

Dreyeroord