• De oprichtsters van de PlusBSO in de knutselhoek: - Wij gaan hier hele toffe dingen maken! -

    Wybke de Mes en Saskia Bruyn

PlusBSO: geen gewone BSO

12-08-2019, 16:49 | Lezersnieuws | Saskia

Na de zomervakantie start in Oosterbeek een nieuwe naschoolse opvang: de PlusBSO. Zulke voorzieningen zijn er natuurlijk wel meer in Renkum, maar dit is geen gewone BSO.

De PlusBSO is bedoeld voor kinderen die moeite hebben om hun plek te vinden in het reguliere basisonderwijs. Hun cognitieve en/of creatieve niveau is hoger dan dat van de gemiddelde leerling, of ze zijn gevoeliger. Daardoor kunnen zij niet zo gemakkelijk vrienden vinden. De PlusBSO brengt deze kinderen samen met hun ‘peers’. De opvang bij de PlusBSO is kleinschalig: in het eerste jaar zijn er 11 plaatsen voor kinderen van 6 t/m 14 jaar. Het gaat allemaal gebeuren in het gebouw van particuliere basisschool De Ontdekkers aan de Joubertweg.

“Werken met kinderen is wat ik het liefste doe”, aldus mede-oprichter en pedagogisch medewerker Wybke de Mes, “dat vind ik gewoon heerlijk, en dan vooral met deze kinderen. Ze zijn creatief en eigenwijs, net als ik!” Saskia Bruyn is de andere pijler onder de PlusBSO: “In mijn praktijk als motivatiepsycholoog zie ik hoe ongelukkig sommige kinderen worden op een reguliere school. Zij voelen zich onbegrepen en eenzaam. Voor hen zijn er speciale groepen of zelfs scholen, maar geen BSO. Wij willen deze kinderen een kans geven om elkaar te ontmoeten in een veilige, ontspannen sfeer. Samen gaan we hele leuke dingen doen.” De Mes: “In dit gebouw hebben we enorm veel mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld gaan koken, timmeren, kleding maken en programmeren. Plantjes kweken, animatiefilms maken, of gewoon lekker chillen. En we gaan coole uitstapjes maken naar spannende plekken.”

Binnen of buiten het gebouw, wat er straks bij de PlusBSO allemaal gedaan gaat worden is nog onbekend. De kinderen gaan dat zelf bepalen. Bruyn: “Wij willen dat kinderen zichzelf en elkaar beter leren kennen. Daarom bedenken ze zelf wat ze graag willen doen, en dan kijken we hoe we dat kunnen realiseren.” Ook kunnen de kinderen onder BSO-tijd deelnemen aan cursussen en lessen in het gebouw. De Mes: “Iedereen heeft het zo druk tegenwoordig. Als muziek- of andere lessen hier na schooltijd gegeven worden, geeft dat minder stress voor ouders en kinderen in hun vrije tijd. ”

De PlusBSO gaat van start bij voldoende aanmeldingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.plusbso.net Van de 11 plaatsen zijn er al twee bezet, dus als je belangstelling hebt, wacht dan niet te lang en laat van je horen!