• Norbert Voskens

Zelfrijdende auto's nog zeker drie jaar tussen Ede en Wageningen

WAGENINGEN Gelderland blijft de proeftuin voor zelfrijdend openbaar vervoer met de zogenaamde WEpods. Dit kan door een investeringsimpuls uit Brussel. Het rijk, provincies, twintig bedrijven uit Nederland en Duitsland, Technische Universiteit Delft, Hogeschool Arnhem Nijmegen en het Duitse IKEM gaan nog zeker drie jaar door met het ontwikkelen van zelfrijdend vervoer in Gelderland én in Duitsland. Vandaag besloot de Stuurgroep Interreg VA Euregio Rijn-Waal positief over de subsidieaanvraag voor het Interreg project International Automated Transport (IAT).

De testritten en doorontwikkeling van de software van de Wepods in FoodValley gaan door. De voertuigen blijven tussen Ede en Wageningen rijden. Daarnaast komen er grensoverschrijdende testritten. Op vliegveld Weeze gaat getest worden met mensen en pakketten én er komt een proef met autonoom rijdende trucks in konvooi. Belangrijke onderwerpen blijven de doorontwikkeling van de techniek en software, wet- en regelgeving en veiligheid. Kenmerkend voor het project blijft het delen van zowel de technische kennis als de kennis rond maatschappelijke vraagstukken die met zelfrijdend vervoer samenhangen.  

Conny Bieze, gedeputeerde mobiliteit: ,,Het is fantastisch dat we dit innovatieve project in de regio Food Valley blijft. Dit is een grote wens van de regio. Een unieke kans voor bedrijfsleven, scholieren en studenten om bij te dragen aan ontwikkeling van zelfrijdend vervoer van de toekomst."

 

Het totale budget van het IAT-project is 8.466.591 euro. De Europese subsidie (EFRO) is ruim 3,7 miljoen. Door de partners wordt ruim 2,7 miljoen ingebracht. Het overige bedrag wordt door de gezamenlijke overheden van Noordrijn-Westfalen, Ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel betaald. 

Label:

WEpods