• Pieter Vink (Boerenhart) neemt de eerste tros nederbananen in ontvangst van hoogleraar Gert Kema.

    Jac Niessen

WUR oogst eerste nederbanaan

WAGENINGEN Het begon min of meer met een geintje om in het jubileumjaar van de universiteit iets bijzonders te doen, legt buitengewoon hoogleraar Tropische Fytopathologie en bananenexpert Gert Kema uit. ,,Laten we zorgen dat we tegen de Kerst een banaan van eigen kweek kunnen oogsten." Samen met Pieter Vink van regionale boerencoöperatie Boerenhart werd het idee van de nederbanaan geboren, meldt Resource op haar website.

De nederbanaan is geen banaan als alle andere. Deze banaan is grootgebracht op substraat. Preciezer: op steenwol en kokosvezels. Dat is voor zover Kema weet de eerste keer dat dit is geprobeerd. En is gelukt, getuige de enorme bananenplanten die de zes meter hoge kas tot aan de nok toe vullen. Onder belangstelling van de pers werden de eerste trossen vanmiddag geoogst en door Kema overhandigd aan Vink van Boerenhart.


RIJPERIJ Die overhandiging is ritueel. De bananen zijn nog niet rijp. Daartoe moeten ze eerst een week naar de rijperij van bananengigant en partner in het project Chiquita. De bananen zullen daarna bij de klanten van Boerenhart verkrijgbaar zijn. ,,De restaurants en ziekenhuizen in de regio zijn zeer geïnteresseerd", zegt Vink. Hoe duur de banaan gaat worden is nog niet duidelijk. Er gaan geruchten dat ze wel een euro per stuk moeten kosten.