• Luchtmobiele Brigade

Witte linten markeren einde Market Garden

DOORWERTH (ANP) Witte linten vanuit het centrum van Oosterbeek naar de oever van de Rijn markeren in september het einde van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. Het is dan precies 75 jaar geleden dat de bevrijders de brug bij Arnhem niet in handen konden krijgen, waardoor een snel einde aan de Tweede Wereldoorlog mislukte.

Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum, samen de Airborne Region, presenteren woensdag een bomvol herdenkingsprogramma, waarvoor in de voormalige geallieerde landen veel belangstelling is. Of er ook hoge gasten komen, kon de organisatie nog niet zeggen.

De White Ribbon Mile, een wandeling langs de witte linten die in 1944 waren gemaakt van parachutezijde, markeert de vluchtroute van de ruim 2300 geallieerden die het slagveld bij de Arnhemse brug overleefden. Zij trokken in de nacht van 25 op 26 september langs de witte linten door de uiterwaarden bij Oosterbeek naar de oever van de Rijn om daar over te steken naar de veilige Betuwe. Velen overleefden de tocht niet. De oversteek was het definitieve einde van de bevrijdingsoperatie, die op 17 september in Zuid-Nederland was begonnen.

Het Airborne-programma start dit weekeinde bij het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45, waar het leven in geallieerde en Duitse kampen wordt nagespeeld. In de komende maanden verschijnen onder andere boeken, stripverhalen, dans- en toneelproducties. In het Airborne Museum in Oosterbeek komen de bekende Britse schrijvers Robert Kershaw en Antony Beevor over hun standaardwerken over de Slag om Arnhem vertellen.

Hoogtepunten van de herdenking zijn het muziekspektakel Bridge to Liberation op de felbestreden John Frostbrug in Arnhem, de luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede en de officiële herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. In Arnhem is ook veel aandacht voor de massale evacuatie van bewoners die de kapotgeschoten stad na de mislukte slag moesten verlaten.