Wintercolumn: Zeldzaam zacht

RENKUM Vorige week stond weerkundig gezien in het teken van de felle westerstorm. Die heeft ook in onze regio hevig huisgehouden met rukwinden tot 120 kilometer per uur. Er waren veel schademeldingen en heel wat bomen moesten er aan geloven. Ik kon naderhand zelf ook nog eventjes het dak op om 7 dakpannen weer op hun plek te leggen. Onschuldige schade vergeleken met beelden die via socialmedia en televisie werden gedeeld. Twee mensen zijn om het leven gekomen. In Duitsland verongelukten acht mensen door de zware storm. Het was trouwens frappant hoe snel de wind later op de donderdag weer ging liggen. 's Avonds stond er geen zuchtje wind.

Na de storm volgden ook weer een paar koude nachten. Vooral in het weekend was het twee keer goed raak. Zowel zaterdagochtend als zondagochtend waren sommige wegen spekglad. Maar voorlopig kunnen de strooiploegen binnen blijven want de temperatuur gaat met fikse sprongen omhoog. Woensdag stijgt het kwik tot rond de 13 graden. Heel misschien dat de 14 wel wordt gehaald. Maar zelfs met 13 graden zou het al een zogenaamd datumrecord zijn. Niet eerder sinds tenminste 1901 is het zo zacht geweest op 24 januari. De natuur zal nog meer worden gestimuleerd om uit de winterslaap te komen. Nog meer bollen wagen het er op terwijl er op diverse plekken al wekenlang bloeiende narcissen zijn te zien. Of deze overhaaste reactie van de natuur de bloemen en planten duur komt te staan valt voorlopig nog te bezien. De rest van de week is het in ieder geval zacht met ook 's nachts temperaturen die in de plus blijven.

Maar goed, niet zelden is februari de meeste serieuze wintermaand in ons klimaat. Dus alles is nog mogelijk. Zelfs de schaatsen zou ik nog niet definitief opbergen. Statistisch gezien is de periode van 10 tot 20 februari de koudste van de winter. Op basis van de pluim is de kans op winterweer en vorst minstens tot en met zondag 4 februari gering. De rest van deze maand hoeven we in ieder geval weinig te verwachten van de winter.

Reinier van den Berg