Wintercolumn: Winter op de loer?

RENKUM De tweede wintermaand is voorbij gegaan zonder noemenswaardig winterweer. Januari komt zelfs net in de top 10 warmste louwmaanden sinds tenminste 1901. Na het zeldzaam zachte weer van vorige week, met temperaturen van maar liefst 14 graden, was het ook zondag en maandag nog zacht met overdag en zelfs 's nachts temperaturen in de buurt van de 10 graden.

Helaas liet de zon grotendeels verstek gaan. Dat is sowieso wel opvallend aan het worden in deze winter. Het is wel heel vaak grijs en somber weer. Op de valreep naar februari krijgen we dinsdag zowaar nog wel een mooie dag voorgeschoteld. En dan zie je direct dat de zon toch al wat meer kracht heeft, en merkbaar later onder gaat in vergelijking met de donkere dagen rond kerst.

Januari sluit in stijl af: Woensdag is alweer zo een grijze en bovendien regenachtige dag. Met februari op de kalender gaat er nog niet direct wat veranderen. Het is tot en met zondag wisselvallig en nogal guur met buien, een enkele keer met wat hagel of natte sneeuw, maar soms ook gewoon een langere regenperiode. Na komend weekend breidt een hogedrukgebied zich vanaf de Oceaan uit naar onze omgeving.

De deur voor storingen gaat even op slot en met een beetje geluk levert het begin volgende week een paar rustige dagen op met wat meer zonneschijn. Tegelijkertijd wordt het even wat kouder. In de nacht kan het een paar keer tot lichte vorst komen. Tegelijkertijd is het opvallend hoe groot de spreiding in de verschillende weermodellen is met betrekking tot volgende week. Uiteenlopend van een enkel nachtje lichte vorst tot en met een hele serie koude nachten en misschien wel schaatsijs voor de ijsbanen.

Helaas voor schaatsliefhebbers is de eerste optie, met hooguit een paar nachtjes lichte vorst, toch het grootst. Het kan vriezen, het kan dooien dus.

Reinier van den Berg