Wintercolumn: Winter nog ver weg

RENKUM De winter gaat bijna beginnen. Tenminste, volgens de seizoen indeling die weerkundigen erop na houden. Op 1 december begint de meteorologische winter. Maar wat betreft de kalender moeten we dan nog drie weken wachten. De astronomische winter start op 21 december.

In de winterperiode schrijf ik wekelijks een column waarbij de aandacht vooral gericht is op winterweer. De mooie kanten ervan, maar ook de ongemakken die winterweer met zich mee kan brengen. Gladde wegen, dichtgevroren autoruiten en buitenkraantjes die bevriezen.

Op de weerkaarten is de winter voorlopig nog ver te zoeken. De maand november, die toch al behoorlijk zacht is verlopen tot dusver, doet er nog een schepje bovenop. Deze week stijgt het kwik tot ruim boven de 10 graden en heel misschien dat het donderdag zelfs bijna 15 graden wordt. Dat kun je met recht extreem noemen. Helaas is het met zacht weer in de winter vaak bewolkt en regenachtig weer. Toch kan het woensdagmiddag wel eens even verrassend mooi opklaren. Wat die zeer zachte donderdag betreft: dan is er wel meer bewolking en gaat het af en toe regenen en flink waaien.

Richting het weekend stroomt met een omweg koudere lucht naar ons toe. Die is op zich afkomstig van het Noordpoolgebied maar na een reis van enkele duizenden kilometers over relatief warm zeewater is die kou in de onderste lagen van de atmosfeer wel redelijk opgeruimd. Maar op bijvoorbeeld vijf kilometer hoogte kan het komend weekend wel een graadje of dertig gaan vriezen. Dat grote verschil tussen de temperatuur aan de grond en hogerop stimuleert de vorming van gure herfstbuien. Misschien ook wel met hagel. Als na zo een bui de zon weer doorbreekt zien we met een beetje geluk even mooie regenbogen als afgelopen weekend! En zo heeft ook koud en buiig weer zijn voordelen want het levert mooie wolkenluchten op. Dan kan goed uitkomen voor de winterfotowedstrijd!

Reinier van den Berg