Wintercolumn: Van blauw naar grijs

RENKUM Dat was toch een hele verademing, het heerlijke opgeruimde weer van de afgelopen dagen. Het was eigenlijk prachtig schaatsweer. Het enige probleem was dat er vrijwel nergens ijs lag.

Zelfs de ondiepste plasjes waren onbegaanbaar, al waagde een enkele eend, hond of poes er zich misschien wel even op. Een schrale oostenwind voerde droge en koude lucht aan waarin het 's nachts tot lichte vorst kwam. Het voordeel van droge kou is in ieder geval dat de wegen droog blijven en dus niet glad worden.

Helaas moesten we het mooie heldere winterweer binnen de kortste keren weer inruilen voor het bekende grijze weerbeeld. Overigens valt het met de regen deze week verder reuze mee, een terugkeer van het kletsnatte weer zit er gelukkig niet meteen in.

De temperatuur schiet niet door naar 10 graden en meer maar zal eerder weer iets dalen richting het weekeinde. Maar de natuur trekt haar eigen plan. Op verschillende plaatsen in de regio komen de bloembollen alweer boven de grond. Zelfs de eerste narcissen in bloei zijn gespot. Of de vroege bloeiers later deze maand nog even ijzig op de proef worden gesteld, is voorlopig de vraag. Er is geen zicht op een echte koude winterperiode. Volgende week nemen de regenkansen wel verder toe en ook de wind zal dan weer nadrukkelijker aanwezig zijn.

De zeer natte periode heeft momenteel ook nog een zichtbaar staartje in de grote rivieren in ons land. Die staan allemaal hoog. Ook de Nederrijn bij Wageningen en bijvoorbeeld ter hoogte van de Blauwe Kamer stond behoorlijk hoog. Geen records maar het hoge water had zo her en der wel wat nadelige gevolgen. Dat het water zo hoog staat, komt niet alleen door de grote hoeveelheid regen in het stroomgebied van de Rijn, maar ook door het wegsmelten van een flink pak sneeuw dat vooral verder stroomopwaarts in het Rijngebied aanwezig was. Aan de overkant van de grote plas, in Amerika, wordt het na diepvrieskou met plaatselijk bizar veel sneeuw, nu ook even wat warmer. De smeltende sneeuw zal er lokaal overstromingen veroorzaken maar richting het weekeinde komt de kou daar misschien alweer terug.

Reinier van den Berg