Wintercolumn: Twee voltreffers

RENKUM Begin vorige week schreven we nog heel voorzichtig over sneeuw in de buurt en sneeuw in de Limburgse heuvelen. Rond het midden van de week werd snel duidelijker dat we met serieuze sneeuwval te maken zouden krijgen. Ook in onze regio. Maar dat het zo veel zou worden…!

Vrijdag kleurde het reeds af en toe redelijk wit. Vrijdagavond moesten de strooiploegen echt flink aan de bak toen zwaardere sneeuwbuien passeerden. Op sommige plekken lag in de loop van de avond al een centimeter of vijf. Zaterdag bleef het winters met af en toe sneeuw en vrij onverwachts trok er ook later op de zaterdagavond nog een pittige sneeuwbui voorbij. Onder meer op de A12 tussen Veenendaal en Ede kwamen enkele slippartijen voor.

Zondag was het de beurt aan een actieve sneeuwdepressie. Die trok vrijwel recht over ons heen en dat leverde zondag een ouderwets pak sneeuw op van rond de tien centimeter. Tijdens de sneeuw is het voor de strooiploegen werken tegen de klippen op. Daar waar net de schuiver eroverheen ging, is het tien minuten later alweer wit. Na de sneeuw ging het 's avonds een tijdje hard waaien uit het zuidwesten en zeker op de doorgaande wegen smolt veel sneeuw weer weg. Maandag kregen we een herhaling met alweer een actieve sneeuwdepressie. Het leverde opnieuw geruime tijd sneeuw op. Prachtig om te zien, maar met meer verkeer op de weg ook automatisch meer problemen en ongemakken. Het is behoorlijk uniek dat twee van dit soort vrij bijzondere weersystemen zo strategisch over ons land koersen. Het waren vooral in onze regio twee echte voltreffers. Op de Veluwe lag uiteindelijk plaatselijk dertig tot ruim veertig centimeter sneeuw!

De rest van de week blijft het wisselvallig met op woensdag en donderdag regen. Later in de week zakt het kwik 's nachts weer tot rond het vriespunt, maar serieus winterweer zit er voorlopig niet meer in.

Reinier van den Berg