Wintercolumn: Natte sneeuw

RENKUM Dat was wel even wennen de vorige week. Voor mijn werk mocht en moest ik naar de Amazone. In het regenwoud van Brazilië en Suriname brachten we duurzame bosbouw in kaart. Overdag was het rond 33 graden. Soms viel er plotseling een tropische stortbui maar als daarna de zon weer doorbrak., was alles in een mum van tijd ook weer opgedroogd. Persoonlijk vind ik dat een heerlijk klimaat al is er nauwelijks sprake van echte seizoenen.

Ons klimaat met duidelijke seizoenen is in feite veel interessanter. Toen ik thuis kwam was het zowaar een beetje winter. Het vroor een paar nachten en zaterdag kwam de temperatuur zelfs de hele dag niet boven nul. We konden de eerste ijsdag noteren voor onze regio. In de bomen bleef een subtiel laagje rijp hangen, afgezet door de kille mistdeken. Met de kou stonden de gladheidbestrijders ook voor het eerst dit seizoen op scherp. Er werd ook daadwerkelijk gestrooid maar nog niet overal. Het was een grensgevalletje zullen we maar zeggen. Zaterdagavond viel ook de eerste sneeuw van dit winterseizoen. Eventjes dwarrelden er mooie sneeuwvlokjes in het licht van de straatlantaarns. De sneeuwvlokjes bleven liggen maar het was zo weinig, dat de meeste mensen er waarschijnlijk niets van hebben gemerkt.

Deze week is het in eerste instantie de beurt aan zachtere lucht. Overdag stijgt het kwik tot bijna 10 graden. In de loop van donderdag komt er vanuit het westen een koufront opzetten. Het gaat regenen en harder waaien. Na de regen stoomt vrijdag vooral op grotere hoogte veel koudere lucht binnen. Op 5 kilometer hoogte daalt de temperatuur naar -35 tot -40 graden. Omdat de wind via de Noordzee ons land binnen komt wordt de lucht in de onderste lagen flink aangewarmd. Overdag wordt het een graad of 5. Maar er vallen fikse buien, ook met hagel en natte sneeuw. In de Limburgse heuvelen en zeker in de Ardennen, de Eifel en Sauerland draait dat uit op sneeuw die blijft liggen. Winter om de hoek dus…

Reinier van den Berg