Wintercolumn: Groene kerst

RENKUM De sneeuw is inmiddels overal in onze regio weg gesmolten, al duurde het op sommige plekken allemaal wel lang. Op de Veluwe waren plekken waar zelfs de afgelopen dagen nog in de sneeuw kon worden gewandeld. In Hoog Soeren lag vorige week dan ook om en nabij de 40 centimeter. Uniek voor Nederland!

Maar ook zonder sneeuw kan het soms verraderlijk glad zijn. Vooral afgelopen weekend was het goed raak met op uitgebreide schaal extreme gladheid. In de nacht naar zondag bevonden we ons in koude en vochtige lucht: De wegen waren kleddernat en de temperatuur daalde tot iets onder het vriespunt. Op de wegen die flink 'in het zout lagen' was het doorgaans redelijk tot goed te doen. Maar zeker op heel wat plekken die buiten de strooiroutes vallen, zullen ongetwijfeld enkele slip- en valpartijen zijn geweest. Het KNMI gaf vanwege deze gevaarlijke gladheid zelfs een 'code oranje' af.

In de nacht naar maandag kwam het op sommige plekken nog even tot natte sneeuw maar dat leverde verder in onze regio geen problemen op. Langs de oostgrens werd het nog wel eventjes wit. In de aanloop naar de kerstdagen is het groen en grijs wat het weer betreft. Van winterse perikelen is dan geen sprake meer. Integendeel, later deze week wordt het soms wel een graad of 10. Vooral donderdag en vrijdag kan er een spatje regen of motregen vallen.

In het weekend blijft het nogal grijs al is het dan verder wel overwegend droog. Misschien gaat er een graadje af maar met winter heeft het allemaal weinig te maken. Omdat het bewolkt is hoeven we ook niet bang te zijn voor nachtelijke gladheid. Met kerst neemt de kans op regen toe. Misschien gaat het ook wat steviger waaien uit het zuidwesten.

En dus wordt het ook dit jaar weer gewoon een groene kerst. De laatste witte kerst hadden we hier zeven jaar geleden, in 2010. Dat was de winter waarbij sommige gemeenten nog voor de kerst door de hele voorraad strooizout heen waren!

Reinier van den Berg