Wintercolumn: Frisse wind

RENKUM De Kerst verliep zoals dat in ons land toch wel traditie is. Zacht en groen met ook even een paar regenvlagen. Toch liet de zon niet helemaal verstek gaan. De slotfase van het opmerkelijk warme jaar verloopt ook zacht, al is er nog een heel kort wat guurder intermezzo dat hier aan vooraf gaat. Op grotere hoogte wordt in de tweede helft van deze week koude, van de Noordpool afkomstige lucht naar ons land geblazen. Op 5 kilometer duikt het kwik tot onder de -35 graden.

Ook lager in de atmosfeer word het even een stuk kouder. Maar omdat de wind in de westhoek blijft zitten, komt de van oorsprong koude lucht over de oceaan en de Noordzee alvorens bij ons aan te kloppen. De scherpste kantjes van de kou zijn er dan al van af omdat het zeewater relatief warm is. Toch zou er met name op vrijdag mogelijk toch even natte sneeuw kunnen vallen tijdens de buien. Er waren begin deze week zelfs berekeningen die het nog even kortstondig wit lieten kleuren in onze omgeving.

Maar het gros van de modellen die we gebruiken kwamen niet verder dan hele marginale kletsnatte sneeuw. Overigens hebben we een paar weken geleden uiteindelijk ook veel meer sneeuw gekregen dan diezelfde modellen eerder hadden voorzien. Na de gure vrijdag is het opnieuw de beurt aan zeer zachte lucht die met een sterk toenemende zuidwester onze kant op komt.

Het laatste weekend van het jaar verloopt dan ook zacht met temperaturen tussen 8 en 12 graden. Ook hoeven we niet te vrezen voor verraderlijke gladheid. Een extra pluspunt van het wisselvallige weer is dat de wind lekker blijft doorwaaien. Dan raken we die dikke kruitdampen in ieder geval snel kwijt en slaat het niet potdicht met vuurwerksmog. Dat gebeurde vorig jaar wel.

Na middernacht werd het even een heel klein wereldje met een zicht van minder dan 50 meter. Nu alleen nog een beetje geluk met de timing van de regengebieden. Dat die niet net tijdens de jaarwisseling passeren.

Reinier van den Berg