Wintercolumn: Eerste winterse perikelen

RENKUM Het maken van een winterverwachting staat nog in de kinderschoenen, maar de laatste jaren krijgen we toch wel steeds meer inzicht in de factoren die voor zo'n verwachting belangrijk zijn. Dit jaar verwachten we, zoals ook in de voorgaande jaren, een zachte winter, maar dat betekent niet dat daarin geen enkele koude periode meer voorkomt. Integendeel.

Op dit moment verlopen 9 van de 10 winters zacht en die trend zet ook de komende jaren door. Ook de winter van 2016-2017 verliep aan de zachte kant, maar toch hebben we toen een aantal keer op de schaats kunnen staan en moesten onze strooiploegen zeer geregeld de weg op. Hoewel de winter van 2017-2018 nog niet eens officieel van start is gegaan, hebben we toch al wel wat winterse perikelen gehad. Er vielen vanaf eind november soms winterse buien, meestal met (korrel)hagel, maar regionaal ook met natte sneeuw en ook hebben we al enkele vrieskoude nachten gehad, met zeer lokale gladheid.

Ons gladheidsbestrijdingsteam staat dan ook op scherp. Juist die zachtere winters maken het de gladheidsbestrijders zeer lastig. Vaak komt het in dit soort winters tot nachten waarin de temperatuur rond het vriespunt schommelt en dat zijn de momenten waarop de beslissing om wel of niet te strooien het meest lastig zijn. Helemaal als er ook nog eens een paar buien gaan vallen. Naast zachter worden de winters namelijk ook natter, met vaker een westelijke wind. Een fikse regenbui spoelt het zout bijvoorbeeld gemakkelijk weg.

De vraag: gaan we vannacht wel of niet de weg op? Ondanks deze trend blijven er uiteraard nog steeds seizoenen mogelijk met 50 tot 60 strooiacties. Wel valt op dat het aantal koudere periodes en de lengte van die koude periodes afneemt. Het komt dus steeds vaker tot zogeheten 'flitswinters'., met een aantal opeenvolgende dagen (vries)koud weer en (regionaal of lokaal) winterse neerslag, maar daarna ook snel weer gevolgd door zachtere lucht.

Reinier van den Berg