• Google Streetview

Winkeliers vrezen 'doodsteek dorpshart'

OOSTERBEEK Winkeliers en omwonenden van het oude postkantoor op Plein 1946 in het centrum van Oosterbeek hebben fikse kritiek op het plan om op die plek binnen twee jaar een appartementencomplex van zes verdiepingen te bouwen. Gevreesd wordt dat de bouwkolos de doodsteek betekent voor het dorpshart.

Pieter Ploeg

Tijdens een informatieavond in voormalig café HOP is het ontwerp van het nieuwbouwplan afgelopen maandag toegelicht door medewerkers van Architectenbureau Nexit. De bijeenkomst was een eerste stap op weg naar een definitief besluit van de gemeenteraad. Het plan voorziet in de bouw van een complex met 32 appartementen voor 50-plussers en evenveel parkeerplaatsen in de kelder.

APPARTEMENTEN Om het plan te kunnen verwezenlijken, zou bijna de helft van het aantal vrije parkeerplaatsen langs Weverstraat en Toulon van der Koogweg moeten verdwijnen. De appartementen krijgen elk een vloeroppervlak van 80 tot 150 vierkante meter en zullen in de middendure tot dure prijsklasse vallen. Afgezien van de langdurige bouwput die winkeliers en omwonenden vrezen rond het te slopen postkantoor, zijn ze vooral bang dat Plein 1946 er voor het winkelend publiek niet aantrekkelijker op zal wordt, zodra de appartementenkolos er eenmaal staat.

PARKEERPLAATSEN ,,De helft van het aantal parkeerplaatsen moet plaats maken voor dit complex. Dat betekent dat onze klanten naar elders zullen uitwijken voor dagverse boodschappen. Ze kunnen hier dan nog maar nauwelijks voor een paar minuutjes voor de deur parkeren. En dat geldt niet alleen voor mijn winkeltje, maar ook voor collega's zoals de slager, boutique-houdster, groenteboer, ijzerhandel, visboer en diverse andere kleine zelfstandigen", aldus Jantien Eigenaresse Jantien Timmer van de gelijknamige bakker aan de Weverstraat, ook namens andere winkeliers op en rond Plein 1946.