• De vijf initiatiefnemers van de 'Tafelbergconferentie', v.l.n.r.: Joop Bal, Wim Meijer, Greet Visser, Fedde Makkinga en Jan Vierdag.

    Suzan van Loenen

White Ribbon Mile maakt historie compleet

OOSTERBEEK Er waait een gure wind deze ochtend, wanneer in de Tafelberg in Oosterbeek een bijzondere groep mensen samenkomt. Ze verzamelen zich voor de Tafelbergconferentie, zoals ze het tweewekelijkse overleg dat ze sinds januari voeren noemen. Waar het overleg over gaat? Een vergeten verhaal in de geschiedenis van Market Garden: The White Ribbon Mile.

Suzan van Loenen

Het is de nacht van 25 op 26 september als zo'n 2300 soldaten proberen via de Rijn over te steken. In het holst van de nacht, terwijl het pikdonker is buiten, trekken ze zich terug. De Slag om Arnhem is mislukt. Het is slecht weer en alle openbare verlichting is uit. Het enige dat de soldaten in het holst van de nacht naar de oever van de rivier kan leiden, zijn witte linten. Een paar maanden geleden ontdekte Fedde Makkinga dit weinig bekende deel van de oorlogsgeschiedenis van Oosterbeek. Het verhaal greep hem direct aan. ,,De soldaten moesten zich terugtrekken", vertelt hij. ,,En dat was niet het enige verlies. Ze hadden kameraden verloren en lieten de bevolking achter terwijl zij wegtrokken."

STUKJE ONTBREEKT Ieder jaar staat de septembermaand in het teken van het herdenken. Maar, zo zegt Makkinga: ,,Het laatste stukje hierin ontbreekt. Veel soldaten sneuvelden tijdens de terugtocht." Jan Vierdag, ook nauw betrokken bij het project, vult aan: ,,Over de terugtrekking wordt weinig gesproken. Het is een heel tragisch stukje dat mist."

PLANNEN Om dit ontbrekende stukje aan te vullen, stelde Makkinga een groep samen, waarin naast Vierdag, ook Wim Meijer, Greet Visser en Joop Bal zetelen. De plannen worden inmiddels steeds concreter: tussen 6 en 27 september loopt er een route vanaf de Concertzaal en de Oude Kerk in Oosterbeek, door de uiterwaarden, naar het herdenkingsmonument dat al vanaf 2003 aan de oever van de Rijn te vinden is. Daarnaast maakt audiovisueel producent Bal een film, waarin Angelique Krüger het verhaal van the White Ribbon Mile vertelt. Bal: ,,Het moet op een aansprekende manier de ernst van de gebeurtenissen toen vertellen." De opnames van die film starten waarschijnlijk rond mei.

SCHOOLPROJECT Maar het blijft niet alleen bij de wandelroute en de film. De groep creëert ook een schoolproject, waarin de film en de route geschikt worden gemaakt voor schoolklassen. Voor dit deel zijn Fedor Cuppen, directeur van basisschool de Mariënborn, en Judica Lookman, cultuurcoach bij de gemeente, betrokken. Het zijn ambitieuze plannen. In een paar maanden tijd moet alles op poten worden gezet. Zoals Makkinga beschrijft: ,,Het gaat met stoom en kokend water."

GELD Maar dat het gaat lukken, daar is iedereen van overtuigd. Iedereen die meewerkt doet dit vrijwillig, omdat ze het belangrijk vinden dat The White Ribbon Mile onder de aandacht wordt gebracht. De komende maanden zal voor het project echter ook geld uitgegeven moeten worden. Makkinga: ,,We hebben het geheel begroot op zo'n 22.000 euro. We hopen dat mensen hieraan bij willen dragen."