• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

WhatsApp voor een veilige buurt

OOSTERBEEK De politie zet zoveel mogelijk middelen in om inbraken tegen te gaan en de veiligheid te vergroten. Daarbij zoekt het nadrukkelijk de samenwerking met de inwoners, onder het motto 'samen sterk voor een veilige buurt'. Het eerste bord WhatsApp Buurtpreventie werd vrijdag in de buurt Beelaertslaan/Secretaris Kuitstraat opgehangen. De WhatsApp groep is een initiatief van buurtbewoner Remi Viellevoye. Wijkagent Gideon Zandstra juicht de WhatsApp groep toe.

Feike Klomp

Het bord zelf werd onlangs door burgemeester Jean Paul Gebben aan Remi Viellevoye uitgereikt tijdens een buurtpreventieavond in het gemeentehuis, georganiseerd door de politie. ,,Tijdens de goed bezochte informatieavond informeerden wij de bewoners over inbraken, preventie en gaven we tips en trucs. Dit alles ondersteund met cijfermateriaal", vertelt wijkagent Gideon Zandstra in de politiepost in het Oosterbeekse gemeentehuis.

Remi Viellevoye: ,,Ik werd vorig jaar getriggerd door een drietal inbraken bij ons in de buurt. Het kwam letterlijk dichtbij. Op een gegeven moment kwam ik op het idee om een WhatsApp groep in het leven te roepen. Ik schreef een brief aan buurtbewoners en kreeg verbazingwekkend veel positieve reacties terug. Inmiddels zijn zo'n 50 woningen aangesloten. Sterker, onlangs nog is de eerste verdachte via dit middel door de politie in de kraag gevat." De Oosterbeekse inwoner was ook onder de indruk van de inzet van de politie. ,,Eerlijk gezegd was ik altijd wat sceptisch over de politie, maar daar kijk ik nu heel anders naar. Indrukwekkend om te zien met hoeveel menskracht en middelen deze melding werd aangepakt. De wil is enorm, dat zie je terug."

WhatsApp werkt volgens de methode SAAR: Signaleer, Alarmeer, App, Reageer. ,,Het is een 'zakelijke' app met alleen de bedoeling om met een verdachte situatie om te gaan", benadrukt Remi Viellevoye. ,,Het is geen chatbox, maar puur bedoeld voor de veilige leefomgeving." Gideon Zandstra: ,,WhatsApp is puur een burgerinitiatief. De politie is geen deelnemer zelf van de WhatsApp groep. Wij komen in actie als er een 112-melding is gedaan." Als iemand 112 heeft gebeld, geef dan via de WhatsApp een bericht aan elkaar door dat 112 is gebeld. Ook belangrijk: let op taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke, zo is het advies verder.

Voor alle helderheid, het aantal woninginbraken en andere delicten in de gemeente Renkum dalen, zo liet de politie tijdens de informatieavond weten. ,,Mede door de inzet en alertheid van de inwoners", benadrukt Gideon Zandstra nog. Een ander succesnummer is het gebruik van Burgernet.

Renkum heeft in totaal vijf borden laten drukken. Als de behoefte groter is, wil de gemeente er meer aanschaffen. Interesse voor een bord kan aangegeven worden bij de gemeente.