Westenwind

RENKUM Ook de rest van deze week waait de westenwind stug door. Zeker op grotere hoogte in de atmosfeer. We noemen dat in de weerkunde de straalstroom. Je zou het kunnen zien als een rivier van lucht op een hoogte van 5 tot 10 kilometer boven ons hoofd. De breedte van de rivier ligt al gauw op zo'n 250 tot 500 kilometer. De snel stromende lucht, soms met snelheden van meer dan 200 km/uur, is tevens de motor van het weer nabij het aardoppervlak. In ieder geval voor de lagedrukgebieden die ons de afgelopen weken trakteerden op nat en soms onstuimig weer.

De kracht van de straalstroom wordt direct bepaald door temperatuurverschillen. De westelijke stroming komt op gang omdat het richting de Noordpool kouder is en richting de (sub)tropen warmer. Als de temperatuurtegenstellingen groter worden, gaat het hogerop harder waaien. Een snelstromende rivier vertoont minder bochten dan een traag stromende rivier. De laatste wringt zich in grote lussen en bochten. De rivier gaat meanderen. Ook in het weer is dat zo. Als de westelijke stroming zwak wordt, vormen zich grote lussen. En komt de wind dus vaker uit andere richtingen zoals het zuiden, noorden en oosten.

De afgelopen winter was de straalstroom vaak afwezig. Stilliggende hogedrukgebieden bepaalden het weer. Er was een direct verband met de absurd 'warme' Noordpool. Dat resulteerde in kleinere temperatuurverschillen en dus een zwakkere (of afwezige) westelijke straalstroom. Door het zachte weer op de pool ligt er veel minder ijs dan ooit gemeten. Toch is het de afgelopen weken zowaar wat harder gaan vriezen in het hoge noorden. Tegelijkertijd zagen wij de straalstroom op stoom komen. Ook de rest van de week en in het weekend blijft het wisselvallig. Af en toe regen, soms een vrij stevige wind, en tegelijkertijd vrij hoge temperaturen. Zeker in de nacht. Dus voor de chauffeurs van de strooiwagens, die tot halverwege februari stevig aan de bak moesten, is het voorjaar vroeg begonnen dit jaar. Maar u weet, soms 'roert maart zijn staart'…