• Archief BDUmedia

Weercolumn Reinier van den Berg: Op volle toeren

WAGENINGEN De depressiemachine draait deze winter op volle toeren. Dat hebben we de afgelopen dagen ook wel weer gemerkt. Regen en wind bepaalden vaak het weer. En de temperaturen bleven nog altijd dik in de plus, zowel overdag als 's nachts, maar in de tweede helft van deze week wordt het op zich wel iets rustiger. In ieder geval wat betreft de wind. De buien gaan wel door, al zitten er zeker ook droge perioden bij. Zoals aanstaande donderdag. Dat zou zo maar eens een heel aardige dag kunnen worden.

In feite is de vorst overigens wel veel dichterbij gekomen. Zo ligt de vorstgrens deze dagen zo rond de duizend meter hoogte en dat was met het zeer zachte weer van de afgelopen tijd vaak wel anders. Soms moest je tot wel drieduizend meter stijgen om temperaturen onder het vriespunt tegen te komen. Met de koudere bovenlucht zien we ook dat het makkelijker sneeuwt in de Europese berggebieden. Toch vaak vooral in februari populaire bestemmingen voor de echte winterliefhebbers. Zeker in de Alpen momenteel geen gebrek aan sneeuw. In sommige skioorden is de witte laag aangegroeid tot meer dan twee meter dik.

In ons land blijft de kans op sneeuw klein. Al is het dus wel een tikkeltje minder zacht. In de nacht naar vrijdag zakt het kwik tot rond het vriespunt. Misschien moet de vroege automobilist vrijdagochtend wel even ruiten krabben. Of de strooiploegen van ACV dan ook aan de bak moeten, waag ik voor als nog te betwijfelen, maar natuurlijk houden we dat 24 uur per dag strak in de gaten bij MeteoGroup in Wageningen.