• Ans Vermeulen(links) en Machteld Speets hebben zin in de Wageningse Week van Bevlogenheid.

    Christien Bartels

Week van Bevlogenheid in Wageningen

'Bevlogenheid is gewoon besmettelijk en heel erg leuk'

WAGENINGEN Het netwerk Zin in werk heeft het initiatief genomen om van zondag 3 juni tot en met zaterdag 9 juni een heuse Wageningse week van Bevlogenheid te organiseren. Deze heeft een bredere insteek dan de landelijke variant die focust op het verhogen van het percentage bevlogen werknemers. Levens- en loopbaancoach Ans Vermeulen namens Zin in werk: ,,Er is meer in het leven dan werk! Er zijn in Wageningen veel mensen die bevlogen zijn. Zoals mensen met een geweldige hobby, mantelzorgers of vrijwilligers." Daarom heeft ook het Vrijwilligerscentrum een groot aandeel in de Wageningse week van Bevlogenheid.

Christien Bartels

Allerlei activiteiten staan op het programma om bevlogenheid aan te moedigen en mensen aan het denken te zetten over dit thema. Van een filosofische wandeling, met naderhand een ontspannen wijnproeverij op zondag 3 juni , tot en met de afsluiting in de bibliotheek op zaterdag waarbij men kan speeddaten met de nieuwe gemeenteraadsleden. Vermeulen: ,,Een mooie kans om te vragen wat iemands drive is om in de gemeenteraad plaats te nemen. Maar ook kan men in gesprek met vrijwilligers die blij zijn met wat ze doen. Of rustig een filmpje kijken over de kracht van bevlogenheid op het grote scherm. We hebben gezorgd voor een inspirerende selectie."

Daarnaast staat een thematafel in de bieb en boekhandel Kniphorst besteedt de hele week in haar etalage aandacht aan boeken. Stadsdichter Ivanka de Ruijter schrijft een gedicht en leest dit voor. Het Heerenstraat Theater vertoont woensdag 6 juni om 19.00 uur een film over de bevlogen schilder Vincent van Gogh inclusief korte inleiding van filosoof Diana Blanken. Mensen die op dinsdagochtend bij het Werkwiel komen kunnen hun eigen bevlogenheid onderzoeken door middel van een speciaal bedachte workshop. Zie voor alle actuele activiteiten: www.zininwerk.net.

Machteld Speets namens het vrijwilligerscentrum is enthousiast over het initiatief van Zin in werk. ,,Ik vind het enig! Onze missie is om vrijwilligerswerk onweerstaanbaar te maken! Bovendien moet je voor onbetaald werk wel een intrinsiek motivatie hebben. Je komt er je bed voor uit, anders doe je het gewoon niet. Vermeulen: ,,Het gaat ook om een stukje geluk. Als ik mensen coach is één van de vragen die ik meestal stel: Wat zou je doen als je er niet voor betaald zou worden? Als je dingen doet waar je blij van word heb je meer plezier en dan doe je het ook beter."

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor deze drijfveer. Speets en Vermeulen: ,,In Wageningen willen we op een vriendelijke en lokale manier aandacht vragen voor bevlogenheid. We hebben het zo vaak over de buitenkant, maar hiermee besteden we aandacht aan de binnenkant. Waarom doet iemand wat hij doet? Dat zit vaak ook in kleine dingen. Bevlogenheid is te vinden op allerlei niveaus en is meer dan een baan bij een groot bedrijf hebben. Van bevlogenheid groei je, ontdek je wat je goed kunt en je bereikt meer. Dat is fijn en heeft niks te maken met ego. Bevlogenheid is gewoon besmettelijk en heel erg leuk!"