• Roelofsgroep.nl

'Wageningen kampt met groot kamertekort voor studenten'

WAGENINGEN Nog voor de start van het nieuwe collegejaar staat Wageningen voor grote uitdagingen omtrent studentenhuisvesting. Al langere tijd was er sprake van een kamertekort die aan de start van het nieuwe studiejaar onverminderd lijkt.

Wouter Homans, eerstejaars Economie en Beleid aan de Wageningen University & Research (WUR) komt uit Dalfsen en zou zonder kamer dagelijks bijna vier uur en dertig minuten moeten reizen om naar school te kunnen. ,,Ik sprak iemand die nog geen kamer had en drie uur heen- en terug moet reizen. En dan moet de NS ook nog meewerken," geeft hij aan.

KANSLOOS Ook in zijn eigen kamerzoektocht werd het kamertekort snel duidelijk: ,,Voor mij was een kamer zoeken via Idealis kansloos. Op de wachtlijst voor een vrije kamer eindigde ik steeds rond de 300. Verder draait het vooral om geluk en
connecties." Idealis is de grootste studentenhuisvester in Wageningen en Ede.

URGENTIE ,,Buitenlandse studenten krijgen bij Idealis voorrang", voegt hij toe. Vincent Koperdraat, woordvoerder van de WUR bevestigt een urgentieregeling voor studenten die niet uit de buurt van Wageningen komen: ,,Studenten die verder dan 130 kilometer hemelsbreed vanaf de WUR wonen, krijgen voorrang op kamers." Hij geeft ook aan dat er elk jaar een verschillend aantal kamers gereserveerd wordt voor deze studenten.

UNIVERSITEIT ,,De voornaamste functie die de WUR hierin heeft is het tijdig melden van groei", vervolgt hij. Hij geeft aan dat de universiteit aan het probleem zelf niet veel kan doen, maar ze werken wel mee aan verschillende initiatieven, zoals het meedenken en betalen aan het Housing Desk initiatief. Hierbij kunnen huiszoekenden en aanbieders elkaar vinden om zo meer woonruimte te creëren. Ook heeft de universiteit meegewerkt aan het ombouwen van een oude kazerne in Ede en het U-gebouw van de universiteit, zodat daar ook studenten kunnen wonen.

GROEIEND TEKORT In het jaarverslag van 2017 liet Idealis al weten dat er voor het studiejaar 2018-2019 een tekort van ongeveer 150 studentenkamers zou zijn. Dit kan zelfs oplopen tot een tekort van bijna duizend eenheden in het studiejaar 2021/2022.

Tijdens de AID, de Wageningse introductietijd, konden studenten slapen op een camping die speciaal voor hen was ingericht (video). ,,Dakloze studenten konden daar slapen, hoewel er van slapen waarschijnlijk weinig terechtkomt", aldus Wouter.