• Henny Tax

Vrijwilligers Renkum gaan strijd aan met Japanse duizendknoop

DOORWERTH Niet alleen Bonte Bentheimer varkens in Oosterbeek maar ook vrijwilligers in de gemeente Renkum gaan de strijd aan met de Japanse duizendknoop. Een primeur voor Nederland.

De Japanse duizendknoop is een exotische plant die voor veel overlast zorgt. Wethouder Wendy Ruwhof geeft op woensdag 10 mei 19.30 uur het startschot voor de 'Renkumse duizendknoopbrigade' in de Ontmoetingskerk aan de Bentincklaan in Doorwerth. Bewoners die deze woekerplant willen aanpakken zijn van harte welkom op de startavond. Zij worden getrakteerd op koffie/thee met een stuk duizendknooptaart. Op 17 en 20 mei zijn de eerste werkdagen van de kersverse vrijwilligersgroep.

BEDREIGING De Japanse duizendknoop is een woekerende plant die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. De plant verdringt andere planten en vormt zo een bedreiging voor de natuur. Belangstellenden krijgen op de startavond op 10 mei meer informatie over de plant en hoe deze te bestrijden. De duizendknoopbrigade is een initiatief van Henny Tax uit Doorwerth. Hij legt uit hoe vrijwilligers handmatig en zonder gif toch de plant kunnen bestrijden.

Na de startavond op 10 mei gaan de vrijwilligers meteen aan de slag. Voor mensen die doordeweeks de handen uit de mouwen steken is dat op woensdagochtend 17 mei. Voor de zaterdagse vrijwilligers is de eerste werkdag op 20 mei gepland. Tax graaft met zijn vrouw in de omgeving plekken met duizendknoop af, om de plant zo uit te putten.

VERSCHIL MAKEN ,,Als je er maar snel genoeg bij bent, kun je als inwoner echt het verschil maken. Ik doe dit nu pas een paar jaar maar zie al resultaat. Het zou geweldig zijn als steeds meer mensen zich aansluiten en we de plant samen echt terugdringen. Ik zie zelfs voor me dat er in alle dorpen in de gemeente een actief clubje ontstaat."

Aanmelden en meer info: www.landschapsbeheergelderland.nl/duizendknoopbrigade en via renkumseduizendknoopbrigade@outlook.com.