• Christien Bartels

Vrijblijvend kennis maken met vrijwilligerswerk

WAGENINGEN Vrijwilligerscentrum Wageningen houdt donderdagavond in de bibliotheek een vrijwilligersbanenmarkt zodat mensen vrijblijvend kennis kunnen maken met organisaties die vrijwilligers nodig hebben en zich kunnen oriënteren op welke organisatie of wat voor werk het beste bij hen zou passen.

Maar liefst vijftig organisaties zijn vertegenwoordigd, waarvan ongeveer de helft dit jaar uit nieuwe deelnemers bestaat. ,,De vrijwilligersbanenmarkt vind om de twee jaar plaats en is een kans om laagdrempelig in contact te komen met de aanwezige organisaties", legt Astrid Zeilstra van het vrijwilligerscentrum uit. ,,Toch anders dan het doorzoeken van onze vacaturebank achter je pc of laptop."

,,Vanzelfsprekend naar elkaar omzien is steeds minder makkelijk geworden. Vroeger gebeurde dat meer", vertelt Zeilstra. Het vrijwilligerscentrum heeft een verbindende, ondersteunende en adviserende rol voor mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen, en voor organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Niet iedere organisatie is even enthousiast over deelnemen aan de markt. Zeilstra: ,,Mensen die vrijwilligerswerk willen doen hebben hier niet zoveel haast bij als bij bijvoorbeeld een bepaalde baan. Ze laten dit vaak even bezinken voordat ze zich melden." Het is dus goed voor organisaties om hier rekening mee te houden.

Mensen die graag willen bijdragen, maar niet goed weten wat of bij wie kunnen makkelijk in gesprek met de organisaties op de vrijwilligersmarkt. Maar ook andersom. ,,Als je al weet wat je wilt, kan gekeken worden of dit mogelijk is bij de aanwezige organisaties", vertelt Zijlstra.

Vrijwilligerswerkzaamheden kunnen uiteen lopen van praktische klusjes tot het hebben van functies waar je meer ervaring voor nodig hebt. Speciaal ter voorbereiding op de banenmarkt heeft het vrijwilligerscentrum al een workshop gehouden over passend vrijwilligerswerk. Zeilstra: ,,Dit willen we vaker doen."