• Op weg naar een rookvrije omgeving voor kinderen.

    Pixabay

Voetbalvereniging zonder peuken

WAGENINGEN Als het aan de Alliantie Nederland Rookvrij ligt, worden voetbalverenigingen in Nederland zo snel mogelijk rookvrij. In Veenendaal zijn de rokende leden van DOVO als eerste de sigaar, want op sportpark Panhuis geldt vanaf komend seizoen een geheel rookverbod. Het is nu wachten tot de eerste Wageningse voetbalvereniging dezelfde beslissing neemt.

Bart Eulen

Als het aan Wageningen-voorzitter Nico Kneepkens ligt, voert de overheid snel regels door om voetbalverenigingen helemaal rookvrij te maken. ,,Ik zou het enorm toejuichen als dat gebeurt. Al voordat het verboden werd om in kantines te roken, probeerde WVV Wageningen namelijk al maatregelen te treffen in het clubgebouw."

De bestuurder verwacht echter dat het nog wel even zal duren voordat de laatste sigaret op sportpark De Zoom wordt uitgedrukt. ,,We moeten niet vergeten dat er al veel winst geboekt is ten opzichte van het verleden. Nog niet zo heel lang geleden was het 's avonds mistig van de rook in onze kantine. Nog voordat het vanuit de overheid werd verplicht, had Wageningen al meerdere afzuiginstallaties opgehangen en een rookhok gebouwd, voor de gezondheid van onze niet-rokende leden. Ook de aanleg van het kunstgrasveld heeft de situatie verbeterd, omdat daar - vanwege brandgevaar - niet langs de zijlijn gerookt mag worden. Voor ons is in ieder geval duidelijk dat sport en roken niet samen horen te gaan."

ROOKVRIJE GENERATIE Nog altijd raken in Nederland wekelijks honderden kinderen verslaafd aan roken, meldt de Alliantie Nederland Rookvrij. Bijna de helft van de rokers sterft aan de gevolgen hiervan. Het kan onder meer kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid veroorzaken. Daarnaast sterven er jaarlijks duizenden mensen aan de gevolgen van meeroken, wat gebeurt wanneer iemand dichtbij een rokend persoon staat.
,,Wat vaak gedacht wordt, is dat wij deze campagne voeren om rokers te pesten, zodat ze hopelijk stoppen met roken", geeft de Alliantie Nederland Rookvrij in een schriftelijke reactie aan. ,,Maar waar het ons allemaal om gaat, is dat we een generatie creëren waarin niet meer gerookt wordt. Dat begint bij de jeugd. Ik weet zeker dat geen enkele ouder die nu rookt, hoopt dat zijn kind later ook gaat roken. Het moet voor kinderen niet in hun systeem zitten dat sigaretten thuishoren op de voetbalvereniging, dus vandaar deze campagne."


Ook Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, is groot voorstander van het idee om sportparken rookvrij te maken. ,,Leadzanger Tom Smiths van de Editors zong ooit: 'The saddest thing I'd ever seen, were smokers outside the hospital doors'. Hij heeft een punt. Vroeger was het heel normaal om op verjaardagsfeestjes sigaretten in glaasjes tussen de borrelhapjes te zien staan en werd er gepaft tijdens een lange autorit. Het gevaar ervan drong niet echt tot ons door. Nu wel, gelukkig maar. Wie langs de lijn rookt, geeft het verkeerde voorbeeld aan alle kinderen die voetballen. Het is een middelvinger naar de sport."