• Jelmer Collet

Vluchtelingen doen lokaal vrijwilligerswerk

RENKUM Europa werd twee jaar geleden overspoeld door een vluchtelingengolf. Ook ons land kreeg zijn deel. Het leidde destijds tot veel verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van het vluchtelingenbeleid in Nederland. Inmiddels zijn de discussies nog altijd niet helemaal geluwd, maar de toon is minder opgewonden. En ondertussen vond een deel van de vluchtelingen van toen een plekje in onze samenleving.

Jelmer Collet

Deze krant sprak met twee van hen. Ze wonen in de gemeente Renkum en proberen hun draai te vinden in de Nederlandse samenleving; Ahmad Abouarshad (46 jaar) uit Doorwerth en Afraa Akkari (21 jaar) uit Renkum.

SYRIË Beiden komen ze uit Syrië en ze vluchtten naar Nederland om hier in veiligheid te kunnen leven. Nu proberen ze de taal te leren en willen ze daarna gaan studeren om een baan te vinden. Afraa wil in Nederland een design-opleiding gaan doen en ook als vrijwilligster gaan helpen bij het Rode Kruis. Ahmad wil over een paar jaar een restaurant openen. Opvallend is dat ze allebei graag andere mensen willen helpen. Want niet alleen wil Afraa in Nederland als vrijwilliger voor het rode kruis werken, ze helpt nu ook drie dagen per week in het Huis van Renkum voor ouderen en kinderen. Ook werkte ze eerder al bij een vrijwilligersorganisatie in Syrië. ,,Vergelijkbaar met het Rode Kruis", zegt ze.

Het maakt Ahmad niet uit of de persoon die hem om hulp vraagt nou Islamitisch, Joods of Christelijk is. ,,Je moet elkaar gewoon helpen'', vindt hij. Hij doet vrijwilligerswerk bij de kerk in Doorwerth, waar hij iedere eerste zaterdag van de maand helpt om kapotte kleding van kerkgangers te naaien. In Syrië werkte hij ook als kleermaker. Daarnaast werkt hij ook onbetaald als bezorger bij het eethuis Renkum en helpt hij twee keer in de week mee bij de voetbaltraining van zijn zoontje. Allebei volgen ze buiten dat nog een opleiding aan het Rijnijssel om Nederlands te leren en ze doen over een paar maanden examen. Ahmad gaat dan zijn inburgeringsexamen doen en Afraa doet het staatsexamen Nederlands.

VERSCHILLEN Buiten het vrijwilligerswerk om zijn het totaal verschillende personen. Afraa woont apart van de rest van haar familie, die iets verderop woont en Ahmad heeft zelf een gezin met kinderen. Ahmad zoekt ook in zijn vrije tijd graag de Nederlandse mensen op terwijl Afraa juist liever in haar vrije tijd thuis uit een boek Nederlands leert en daarnaast liever thuis blijft relaxen. Afraa heeft haar vrije tijd nodig om te studeren en te leren, zegt ze. Terwijl Ahmad juist in zijn vrije tijd het contact met de mensen opzoekt en lid is van een schaakvereniging en bij een hardloopclub zit. Allebei vertellen ze dat dit gedrag niet perse met het wonen in Nederland te maken heeft en dat ze ook al zo waren toen ze nog in Syrië woonden.

Een ander groot verschil tussen hen is: Ahmad zou ooit nog wel willen terugkeren naar Syrië als de oorlog daar voorbij is, terwijl Afraa liever hier zou willen blijven vanwege de betere mensen- en vrouwenrechten hier. Overeenkomst is echter dat beide graag andere mensen helpen.