• Burgemeester Van Rumund en Louise Fresco kondigen festiviteiten 100 jaar WUR in de stad aan.

    Christien Bartels
  • Christien Bartels
  • Christien Bartels
  • Christien Bartels

Viering honderd jaar WUR in Wageningen

WAGENINGEN Afgelopen zaterdag om 12.00 uur hadden vele inwoners zich verzameld op het Raadhuisplein in de stad voor de opening van het tweedaagse festival 100 jaar WUR in de stad, door burgemeester Geert van Rumund en voorzitter van Wageningen University & Research (WUR), Louise Fresco.

Christien Bartels

Na een feestelijk openingsdansoptreden van dansschool BRANSZ nam allereerst Van Rumund het woord over de honderdjarige verjaardag van de universiteit. ,,Die internationaal misschien wel bekender is dan nationaal", stak hij van wal. Vandaag in Wageningen staan we met elkaar daarbij stil. De WUR is van betekenis voor de hele wereld."

,,Met vraagstukken over voedsel, het klimaatveranderingsvraagstuk en een veilige wereld willen we hier het levende lab zijn om te kijken hoe dat gaat",  sprak hij. Heel belangrijk noemde hij ook het voorkomen van voedselverspilling en als voorbeeld hiervan het speciale schap in de Jumbo-supermarkt. Zodoende trakteerde hij Fresco op een bijzonder cadeautje: een pakje Kromkommersoep.

Fresco: ,,Deze houd ik graag zelf", lachte ze, maar we gaan ze zo uitdelen. ,,Wat fantastisch om deze honderd jaar met jullie te vieren", sprak ze. ,,Er is geen universiteitsstad waar de verbinding zo zichtbaar verweven is met de omgeving. Denk aan alle mensen die hier na het studeren blijven wonen, of trouwen, generatie na generatie. 'Eenmaal een Wageninger, altijd een Wageninger.' Waar mensen vervolgens ook wonen, het is bijzonder hoe mensen hun identiteit ontlenen aan deze stad. Wageningen is van ons allemaal en de wereld is van ons allemaal." Om dat te vieren werd het publiek getrakteerd op een stukje van een reuze veganistische worteltaart. Gemaakt door leerlingen van de bakkersschool, met maar liefst 13 kilo wortelen van zorgboerderij de Hoge Born en honderd kaarsjes om uitgeblazen te worden.

Tijdens deze versnapering werden kinderen uitgenodigd om met stoepkrijt mee te kleuren aan een mega lange verjaardagsslinger die helemaal naar de volgende festiviteit bij Thuis leidde. Een bijzonder gezicht; al die ijverige kleurende kids op straat, tussen het winkelende publiek in de Hoogstraat.