• Politie

Verdachte babbeltrucs blijft 90 dagen zitten

WAGENINGEN Een 43-jarige man die zich onder meer voordeed als televisiemonteur zit voorlopig vast. Hij belde aan bij ouderen onder het mom van een reparatieklus en vroeg daar vervolgens geld voor. De man wordt verdacht van zeker zestien soortgelijke meldingen van babbeltrucs in de omgeving Ede en Wageningen. De Raadkamer besliste donderdag dat de man 90 dagen blijft vastzitten.

SLINKSE WERKWIJZE De slachtoffers bleken van een specifieke doelgroep te zijn die de politie vaak ziet bij babbeltrucs: bejaarde mensen in de leeftijd van 75 tot ver in de 90. De verdachte praatte zich op slinkse wijze naar binnen bij zijn slachtoffers, of liep de hen gewoon voorbij de woning in. Eenmaal binnen deed de man meestal alsof hij een klusje uitvoerde, waarvoor hij vervolgens geld vroeg. Meestal ontving hij dat contant, maar als er geen contant geld in huis bleek, lukte het de man in een aantal gevallen om een pinpas met code te ontfutselen om het geld zelf te pinnen.

PINTRANSACTIES Juist dat pinnen maakte een einde aan de rooftocht van de man. De politie deed onderzoek naar de pintransacties en deelde de beelden met agenten in de regio. Dit leidde tot herkenning van de verdachte, maar omdat de man geen vast woon- of verblijfadres had, moest de recherche onderzoek doen naar vier adressen waar de man mogelijk verbleef. Op maandag 25 juni gingen agenten tegelijkertijd bij deze woningen langs, waarna de man in een van de woningen werd aangehouden.

Het onderzoeksteam onderzoekt momenteel of de man ook gelinkt kan worden aan andere babbeltrucs in dezelfde omgeving, want in het afgelopen half jaar zijn hier al 38 meldingen en aangiften van gedaan bij de politie.