• Marc Nickel

Veel variatie op Landelijk Atelierweekend

OOSTERBEEK Het Landelijk Atelierweekend vond voor de tweede keer plaats. Ook op Arnhems Buiten op de grens van Arnhem en Oosterbeek toonden kunstenaars afgelopen zaterdag en zondag hun werk.

Marc Nickel

Op het eerste gezicht is het gewoon een beeldje van een persoon. De lange haren vallen wel op, ook omdat ze zo om het beeldje heen cirkelen. Het zijn geen haren maar gedachtenkronkels, legt Ilse Schoneveld (48) uit. ,,Daarmee beeld ik uit dat die je beperken, waardoor je dus jezelf beperkt.'' Aan de muur van haar atelier hangen kleurrijke prints van abstracte afbeeldingen en soepel lopende lijnen. ,,Voorheen maakte ik veel foto's in de natuur, zoals van een boomschors. Nu maak ik mijn eigen structuren.'' Schoneveld zit in haar vierde jaar van de deeltijd ArteZ. ,,Dat is wel even wat anders dan debiteuren en crediteuren.'' Of het beeldje op haarzelf slaat? ,,Zou zomaar kunnen'', zegt ze met een lach.

Schoneveld is een van de talloze kunstenaars die dit weekend hun ateliers op Arnhems Buiten open zetten voor publiek. Zij zit met een groep in het pand 'H40', dat in het Oosterbeekse deel van het voormalige KEMA-terrein valt.

TEKENEN MET TAKJES Andere creatieve geesten tonen hun werken op de locatie 'B46' van het Arnhemse deel. Onder hen de Oosterbeekse Gaby Hutjes (48), die naast het traditionele potlood en penseel een apart instrument gebruikt. ,,Ik teken veel met takjes, doop ze in inkt om dan lijnen te trekken.'' Achter haar hangt een werk met diverse afbeeldingen, waaronder een colablikje, een wajangpop en een verkeerspilon. ,,Ik heb mensen gevraagd wat ze van straat mee naar huis namen en heb dat hier geportretteerd. Ik vind het mooi om de schoonheid van weinig opvallende dingen te laten zien.''

Hutjes is een van de kunstenaars die een atelier hadden in het voormalige Neder Veluwe College op de Dennenkamp in Oosterbeek. Dit pand werd door Stichting Atelierbeheer SLAK beheerd en is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.