• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Veel animo voor ‘Renkumse’ fittest

RENKUM 'Regelmatige lichamelijke inspanning kan de gevolgen van het verouderingsproces vertragen'. Dat besef leeft zeker ook in de gemeente Renkum. Onder het motto: 'Fit, fitter, fittest', ontvingen alle inwoners van 50 jaar en ouder een uitnodiging om deel te komen nemen aan de fittest, om vervolgens te zijn aangemoedigd om meer te gaan bewegen. Onder auspiciën van 50+ Sportief en het Sport- en Beweegteam gaven in MFC Doelum ruim 70 vrouwen en mannen gehoor aan de oproep. Sommigen schoorvoetend, anderen weer wat 'losser' werden de diverse testen uitgevoerd. Maar uiteindelijk was iedereen het wel over eens; 'Goed dat we deze stap hebben gezet'.

Dick Martens

De bloeddruk en de longfunctie werden gemeten, de weegschaal stond klaar en ook werd het vetpercentage gemeten. Maar ook zaken als de handknijpkracht, de lenigheid, de oog-handcoördinatie, lengte en gewicht en de beenkracht. De wandeltest, beter bekend als de zogenaamde 'piepjestest' was de afsluiting. Vervolgens werden de resultaten besproken met de ook aanwezige fysiotherapeuten. Ook werden de deelnemers nog wegwijsgemaakt in de mogelijkheden van de sport- en beweegmogelijkheden bij de diverse sportaanbieders in de gemeente Renkum.

DOORWERTH Een van de 'voorvechters' van 50+ Sportief is Herman Smeenk, al ruim 20 jaar fanatiek in touw om 'de doelgroep' aan het sporten te krijgen. ,,We hebben inmiddels al 14 groepen die wekelijks lekker bewegen. Dan heb je het over 250 deelnemers. Natuurlijk moeten we daar niet in berusten, vooral daarom ook jaarlijkse deze fittest. Vandaag zijn het ruim 70 mensen die onze uitnodiging hebben aangegrepen en volgende week als we eenzelfde test organiseren in Sporthal Doorwerth zullen het er ruim 80 zijn. Als we daar eens de helft aan toekomstige sporters overhouden, dan ben ik al tevreden."

AANMOEDIGINGEN Tevreden is hij in ieder geval over de gedrevenheid van de deelnemers aan de 'piepjestest'. Na de uitleg moedigt hij de deelnemers 'onderweg' nog eens extra aan. Aanmoedigingen die direct overslaan op de deelnemers die hun beurt voor 'hun' test aan het afwachten zijn. Als het lukt de test volledig af te leggen, zijn er maar liefst 66 (afstand)-stappen gezet. De groep van 12 dunt langzamerhand uit. Uiteindelijk lukt het één deelneemster in een fraai ritme de eindstreep te halen. ,,Het ging lekker", legt Thea ('meer hoeft niet in de krant hoor') uit. ,,Leuk was het ook dat ik werd aangemoedigd en aan het einde zelfs applaus kreeg. Met de conditie zit het dus wel goed, maar ik vond het wel belangrijk de test te doen."

NUTTIG Dat vonden ook de voetballers Geurt-Jan Heijnekamp (55) en Johan Nijhuis (60). ,,Je krijgt de mogelijkheid aangeboden, dus waarom zou je daar dan geen gebruik van maken", aldus beiden in koor. ,,En de resultaten vallen mij niet eens tegen", vervolgt Heijnekamp. ,,Natuurlijk kan het beter en moet ik ook wel wat meer gaan bewegen. Daarom ben ik voornemens om weer bij Redichem te gaan voetballen." Nijhuis sport nog altijd regelmatig. ,,Hardlopen doe ik nog steeds. Heb onlangs zowel aan de Stuwwalloop alsook de Zeven Heuvelenloop meegedaan. Ook doe ik nog aan 45+ voetbal. Eerst deed ik dat bij RVW, nu doe ik het bij OVC '85. Toch is het nuttig om aan een dergelijke test mee te doen. Dan zie je toch dingen die je kan en misschien ook wel moet verbeteren of aanpassen."

BELANGRIJK Dergelijke teksten klinken ook de aanwezige wethouder Leonie Rolink (met onder andere inwonersparticipatie, WMO inclusief zorg en welzijn, mantelzorg en vrijwilligersbeleid, in haar portefeuille) als muziek in de oren. ,,Een mooi en belangrijk initiatief. Goed te zien dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Bewegen is natuurlijk erg belangrijk, maar zeker ook om mensen op die manier in contact te brengen. Het is daarbij belangrijk om je te realiseren wat je allemaal nog wel kan, niet wat je niet meer kan. Het is allemaal laagdrempelig. Zelf heb ik al eens meegelopen met deelnemers en initiatiefnemers van de Diabetes Challenge. Je beweegt en raakt met elkaar in gesprek. Daaruit ontstaan dan weer leuke contacten."

MOGELIJKHEDEN Het leggen van contacten in combinatie van gezond en verantwoord bewegen is ook de boodschap die wordt uitgedragen en gestimuleerd door het Sport- en Beweegteam Renkum, bestaande uit Tanja Dijkstra, Hans Kap en Tim van Guilik. ,,De deelnemers beseffen dat ook, zijn erg enthousiast en gemotiveerd. Aan het einde van de test bespreken we hun ervaringen en geven nog een presentatie over de mogelijkheden die er binnen de gemeente Renkum zijn op het gebied van 50+ sporten. Natuurlijk hopen ook wij, dat daar veelvuldig gehoor aan wordt gegeven."