• Marjolijn van Kooten in haar nieuwe show 'Ik zie de bui al hangen'

    Arjan Benning

Van Kooten doorbreekt taboe

WAGENINGEN 'Psychiatrisch cabaret' noemt Marjolijn van Kooten (46) haar cabaretoptredens. ,,Het is eigenlijk meer psychologisch, maar dit klinkt geestiger", aldus de Amsterdamse. Met haar eerste show 'Geen Paniek' trok ze samen met haar voormalig psychiater Bram Bakker volle zalen. Het vervolg op haar eerste show, 'Ik zie de bui al hangen' heeft opnieuw grote aantrekkingskracht op het publiek. De liefhebber, kan Van Kooten woensdag 2 mei komen bewonderen in theater Junushoff. Van Kooten: ,,Wat ik laat zien in mijn show is voor iédereen herkenbaar. Ook voor mensen zonder stoornis."

Christien Bartels

Marjolijn leed zelf jarenlang aan een zware angststoornis. Deze is nu onder controle. Van Kooten: ,,Maar liefst een op de vijf mensen kampt met depressie of angst. Onder jongeren is suïcide doodoorzaak nummer 1!" Dergelijke gedachten herkent van Kooten zelf ook toen ze een jaar of 23 was. ,,Gelukkig is er nu meer aandacht voor", vervolgt ze. ,,Zoals onlangs de nationale depressie kennistest op televisie."

MISSIE Haar grote missie op het podium is dat ze het taboe omtrent psychische klachten wil doorbreken. ,,Mensen durven er niet of nauwelijks open over te zijn. Terwijl 'schaamte' juist één van de symptomen is. Dat moet je herkennen", volgens Van Kooten. Zo kun je op tijd hulp zoeken, voordat klachten verergeren. ,,Ik wou dat ik het had kunnen zien, voordat ik zo diep zakte."

'LACHEN WERKT BEVRIJDEND' Openheid vindt ze belangrijk. Het lucht letterlijk op en dat maakt het minder zwaar. ,,Het heeft bij mijzelf lang geduurd voordat ik dát begreep. De functie van cabaret is ontspanning. Er om lachen werkt bevrijdend. Humor leent zich juist goed voor zware thema's." Van Kooten gaat zodoende in op het hebben van een depressie, suïcide gedachten en de angst voor een terugval. Gezellig onderwerpen als depressie, moedeloosheid, doemgedachten en zelfkritiek passeren in 'Ik zie de bui al hangen' de revue. "Het is vooral een avond waar heel veel wordt gelachen", aldus Van Kooten.

Haar eigen wereldje werd op een gegeven moment erg klein door haar angstklachten. Van Kooten heeft echter geen enkele moeite met zichzelf op de planken te presenteren. Daar zat niet haar angst. ,,In de show praat ik juist makkelijker over gevoel. Ik kreeg angst om in de trein te zitten of naar een drukke winkelstraat te gaan. Ik werd er steeds nerveuzer van. Als een college in m'n studietijd niet perse hoefde, ging ik niet."

LIEFDE VOOR THEATER Op een gegeven moment bleef ze meer en meer thuis. Heel eenzaam. Toen ze in therapie ontdekte wat ze echt wilde, cabaret, ging ze ervoor. De liefde en passie voor theater was té groot. Ondanks haar angst om te reizen vergrootte dat stapje voor stapje haar wereld weer. En met succes. Iets wat Van Kooten daarom ook graag benadrukt: ,,Als je eenmaal weet wat je heel graag wilt, word je gewoon sterker!"

Theater Junushoff, woensdag 2 mei. Kaarten bestellen via tel. 0317 46 55 of www. junushoff.nl