• Docent Jack Bogers in gesprek met Pantarijn-leerlingen.

    Feike Klomp Tekst
  • Uitleg in het AZC

    Feike Klomp Tekst

Uitwisselingsproject Pantarijn en AZC

WAGENINGEN Veel Wageningers zien ongetwijfeld de borden AZC richting de Bosrandweg langs de weg staan, als ze zelf op weg zijn. Het tijdelijke opvangcentrum voor asielzoekers lijkt een beetje verscholen, maar de mensen die er verblijven hebben heel wat meegemaakt. En daar staan we niet altijd bij stil. Dinsdag brachten leerlingen van RSG Pantarijn en een groep van 26 leerlingen van het Török Ignáz Gimnázium uit Gödöllö uit Hongarije er een bezoek.

Feike Klomp

De excursie maakte deel uit van de vijfde uitwisselingsweek tussen de Hongaarse leerlingen en RSG Pantarijn. Een lustrum dus voor de organiserende docenten Ruud Verwaal en Charlotte Maas. De groep was op 4 mei gearriveerd en inmiddels alweer vertrokken.

VLUCHTELINGEN De dinsdag staat in het teken van vluchtelingen en vrede. Na een uurtje sporten in de ochtend verzamelen de leerlingen zich rond het middaguur in de aula van RSG Pantarijn en gaat de groep met elkaar in discussie over de vluchtelingenproblematiek. Een complex onderwerp voor deze jonge mensen. Ook RSG Pantarijn herbergt een aantal leerlingen die jaren geleden zelf gevlucht zijn.

VRIJHEID Docent Jack Bogers vraagt aan de naar Nederland gevluchte leerlingen zelf hoe zij hun vrijheid hier en op school ervaren en waar ze zoal tegenaan lopen. De korte interviews met de kinderen uit Syrië en Eritrea maken indruk.

,,Ik merk op school dat ik anders ben, want ik draag een hoofddoek vanwege mijn geloof. Daar krijg ik soms opmerkingen over", vertelt een Syrisch meisje." Een leerlinge uit Eritrea: ,,De meeste scholieren zijn wel aardig, sommigen discrimineren

VEILIGE PLEK Pittig hoor, als je eerst zoveel ellende hebt meegemaakt en je moet in het 'veilige' Nederland vechten voor je plek. Ga er maar aanstaan, noodgedwongen huis en haard moeten verlaten en hier in Nederland een nieuw bestaan opbouwen. Een jongen uit Syrië reageert op de getoonde interviews met Nederlandse jongeren die sommige vluchtelingen maar 'zo, zo' vinden: ,,Dat we vluchtten was gewoon omdat het onveilig was. We zochten een veilige plek, meer niet." Hij heeft nog een mooie 'uitsmijter': ,,Blijf in jezelf geloven, wees sterk." Bogers: ,,Laten we nu eens allemaal proberen om vooral met en niet over vluchtelingen te praten. Dat verdienen ze.

Na dit pittige maar boeiende uur gaat de groep naar het AZC aan de Bosrandweg in Wageningen. Daar krijgen de leerlingen een uitgebreide rondleiding. Twee jonge mannen, Sonil en Sahin, vertellen enthousiast over het reilen en zeilen in het AZC, en geven praktische ins en outs. Hoewel de doorlooptijd bij de procesopvanglocatie (POL) groot is, verblijven hier gemiddeld pakweg 240 mensen.

Het complex is van alle gemakken voorzien. Van een recreatieruimte, keuken, slaapvertrekken, winkel, klaslokaal, informatiepunt tot een dokterspost. Het is duidelijk dat dit bezoek indruk maakt op de leerlingen. Ongetwijfeld beseffen ze dat vrijheid helemaal niet zo gewoon is.