• Museum Veluwezoom
  • Museum Veluwezoom

Uitenwaardenschilder Van Ingen geëerd

DOORWERTH Museum Veluwezoom toont in de tentoonstelling 'Dieren in de kunst' zowel werken van Hendrikus Alexander van Ingen (1846 - 1920) als van hedendaagse kunstenaars uit de gemeente Renkum.

Marc Nickel

Het is net alsof je samen met hem bij de Rijn staat. Tijdens een wandeling even stoppen en er samen mijmerend met je blik overheen gaan. In het schilderij 'Blik op de uiterwaarden' van Albert Ziëck staat Van Ingen rechts groot afgebeeld. Door dat perspectief met de uiterwaarden op de achtergrond, kun je je inbeelden dat hij zich naar je toedraait en tegen je begint te praten. Of tegen de koeien.

Van Ingen was immers zo vertrouwd met de koeien, dat hij ze toesprak. Ze luisterden kennelijk ook goed naar de Renkumse schilder, want gingen netjes staan of liggen op de plek die hij ze aanwees. Elke dag trok hij naar de uiterwaarden om landschappen met koeien te schilderen. Dat deed hij tot 1912, toen de bouw van een papierfabriek in de uiterwaarden dat landschap veranderde.

KUBISTISCH Diverse kunstenaars uit de gemeente Renkum hebben zich door Van Ingen laten inspireren. Zo heeft Frans Brandsen speciaal voor deze tentoonstelling vier koeien met Kasteel Doorwerth op de achtergrond geschilderd. Doordat hij het schilderij in picksels heeft geschilderd, doet het kubistisch aan. De warme kleuren geven het een zonnige, fleurige aanblik.

Hoe anders is dat bij het de twee 'Raven' werken van Cora van Antwerpen. Bij de groot afgebeelde grauwe, zwarte dieren ligt de associatie met Hitchcock's The Birds voor de hand. Het contrast met de soms wat mystieke stijl met diverse lichte kleuren van Ellen Grote Beverborg is daarmee groot.

In de laatste zaal completeren houtsnedes van Bert Hoekstra en abstracte werken van Jan van IJzendoorn de tentoonstelling. Niet alles zal iedereen aanspreken. Dit is echter ook de charme van de tentoonstelling 'Dieren in de kunst'. De zeer uiteenlopende stijlen van de kunstenaars zorgen voor een afwisselend eerbetoon aan Van Ingen.

Expositie te zien t/m zondag 18 juni. Meer informatie: www.museumveluwezoom.nl.