• Koen Wilmink

Uitdehaag kijkt terug op dertien jaar politiek (video)

WAGENINGEN De koffers zijn nog niet gepakt, maar toch zijn de laatste dagen van Michiel Uitdehaag als wethouder en loco-burgemeester van Wageningen geteld. Over ruim drie weken start de D66'er aan zijn nieuwe klus als burgemeester van Texel. ,,Mij wacht een nieuwe, enorme mooie uitdaging. Maar ik ga Wageningen zeker missen", zegt de 36-jarige Uitdehaag terugkijkend op dertien jaar Wageningse politiek.

Koen Wilmink

Hoe kijkt u terug op dertien jaar Wageningse politiek?

,,Het is een enorm leuke ervaring geweest. Ik begon in 2002, het verkiezingsjaar. Ik was bijna klaar met mijn studie, maar wilde ook iets leuks doen naast mijn werk. Daarom ben ik destijds begonnen in de raadscommissie kennisstad en economie onder voorzitterschap van Rob Janmaat. Ik heb heel veel geleerd, ook in die tijd. Maar ik ben nu na dertien jaar toe aan een nieuwe uitdaging."

Hoogtepunt in de dertien jaar Wageningse politiek?

,,We hebben de grenzen van onze gemeente geslecht. We zijn meer om ons heen gaan kijken, zoals FoodValley. Verder zijn de contacten met de provincie, het rijk en andere gemeenten een stuk verbeterd. En in de stad zelf? Het project rond de nieuwbouw Patrimonium waar we 160 nieuwe woningen neerzetten voor de Wageningers. En dat de Lawickse Hof is opgeleverd. Daar hebben we goed doorgepakt. Daarmee hebben we de stad mooier gemaakt."

En dieptepunt?

,,Er zijn wel meer dingen gebeurd die niet leuk waren, maar de oprichting van het Wageningse Beraad vond ik wel een dieptepunt. Die beweging ontstond in 2010 (verkiezingsjaar, red) als protest tegen de plaatselijke politiek. Bewoners, bedrijven en instellingen hadden het helemaal gehad met de politiek en de ambtelijke organisatie. Die moest wakker geschud worden, vonden de aanhangers. Het was in die periode ook heel spannend. We moesten het allemaal goed neerzetten. Ook omdat de provincie zou kunnen ingrijpen. Gelukkig waren we in de vorige en huidige coalitie ervan bewust dat zoiets als het Wagenings Beraad niet nodig zou moeten zijn."

Hoe laat u Wageningen achter?

,,Ik hoop toekomstbestendig. De partijen moeten zich blijven realiseren dat ze de verantwoordelijkheid hebben de gemeente op een goede manier te besturen. Er zijn nog voldoende zaken die opgepakt moeten worden, zoals de infrastructuur. Daar moet echt iets aan gebeuren. En de binnenstadondernemers kunnen inspringen op de econmische ontwikkelingen. Verder ben ik blij dat Han ter Maat het dossier Kirpestein zo goed heeft overgenomen. Dat is nou zo'n project dat ik dolgraag had willen oplossen. En de financiën van de stad zijn dankzij de vorige en de huidige coalitie op orde."

Wat gaat u missen aan de stad?

,,Dat kun je achteraf pas goed beoordelen, maar ik denk de grote stroom jongeren. Steden waar geen studenten rondlopen hebben toch een andere soort cultuur en samenleving. Studenten zorgen voor levendigheid en dynamiek. Texel moet het hebben van de toeristen. Elke zomer komen er zo'n 50.000 toeristen, in rest van het jaar zo'n 14.000 inwoners op een oppervlakte dat zo'n vijf keer zo groot is als Wageningen. De uitdaging zit ook in het overeind houden van de brandweer, scholen en de culturelle voorzieningen op Texel."

Waarom heeft u gesolliciteerd op functie van burgermeester van Texel?

,,Voor de uitdaging. Ik zit nu dertien jaar in de Wageningse politiek. In 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben bezig met tweede termijn als wethouder, en wist niet of ik die functie wel voor een derde termijn zou willen vervullen. Ik wilde in elk geval niet voor de vierde keer lijsttrekker worden van D66. Daar zat voor mij geen uitdaging meer in. Ik hou dan ook de doorstroming binnen de partij tegen. Dat is ook niet de bedoeling. Dus, ik ben ga nadenken. En het was voor mij ook goed om eens verder te kijken. Texel lijkt me heel leuke en een mooie uitdaging."

Zien we Michiel Uitdehaag nog terug in Wageningen?

,,Haha. Ik weet het niet. Dat kun je ook pas achteraf beoordelen. Misschien vind ik het na zes jaar wel fantastisch op Texel en blijf ik. Alle oud-burgemeesters van Texel wonen nu nog op het eiland. De tijd zal het uitwijzen. "

Wat wilt u de Wageningse politiek meegeven?

,,Blijf met een open blik naar buiten kijken, dus ook buiten de gemeentegrenzen, zoals de provincie, andere gemeenten en het rijk. Zorg ervoor dat je zelf de regie in handen houdt. Daar is, door de verschillende belangen, natuurlijk wel een spanninsgveld. Ten tweede: houd oog voor de geboren en getogen Wageningers! Maak niet de fout die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd gemaakt. Toen was er bijna alleen aandacht voor voorzieningen voor de studenten en de jeugd. Er is toch een wereld van verschil tussen studenten/jongeren en de 'oer-Wageningers'. Dat moet je goed in de gaten houden."