• Marc Nickel
  • Marc Nickel
  • Marc Nickel
  • Marc Nickel
  • Marc Nickel

Tuin de Lage Oorsprong richt blik vooruit

OOSTERBEEK Tuin de Lage Oorsprong gaat zijn eerste seizoen met de oranjerie in. Na jaren van opbouw en juridische procedures bouwt het nu aan de toekomst, met de recent geopende oranjerie als een scharnierpunt in de tijd. Het nieuwe seizoen kent een groene serie en uitvaartinterviews.

Marc Nickel

'First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.' Mariëlle Kempen van Tuin de Lage Oorsprong gebruikte dit citaat van Mahatma Gandhi niet voor niets, tijdens de officiële opening van de oranjerie.

Haar man Egbert Reerink en Kempen zelf kregen immers in eerste instantie meewarige blikken op zich gericht, als ze vol enthousiasme spraken over hun plannen om de tuin aan de Van
Borsselenweg nieuw leven in te blazen. ,,Dat lukt je toch nooit'', was een veelgehoorde reactie.

WEERSTAND Vervolgens kwam de weerstand, met protesten en jaren van slepende procedures. De vrijwilligers hielden met Kempen en Reerink de moed erin. Ze reisden massaal met hen mee richting de Raad van State, om hen een hart onder de riem te steken.

RENOVATIE Er kwam in januari 2017 een einde aan de bezwaarprocedures, waarna werd gestart met bouwen. De recent geopende oranjerie geldt als het slotstuk van de renovatie. De dagen waarin vrijwilligers in een tent als bikkels de kou trotseerden, behoren tot het verleden.

Een ander voordeel van de oranjerie is dat het een extra droge en warme plek biedt aan bezoekers. Daardoor hoeven ze tijdens een concert in de kas niet per se daar aan te schuiven om binnen te kunnen zitten.

GROENE SERIE Het komend seizoen introduceert de Tuin de groene serie. In deze serie van zeven concerten streven de muzikanten naar een harmonie van natuur en cultuur. ,,Het is bij ons meer dan entertainment'', zegt Aristoteles Potamianos, die aan de wieg van de serie stond. 

Concertgangers worden gestimuleerd om na te denken en met elkaar van gedachten te wisselen over de natuur. ,,We gaan in de pauze en na het concert met het publiek in gesprek'', zegt Potamianos, die zelf drie van de zeven keren meespeelt. De aftrap van de serie was afgelopen zondag, komende zondag verzorgen Julija Hartig en Masha Lakovleva een muzikale strijksurprise.

OUDE TRADIITE Het idee voor de groene reeks ontstond een jaar geleden, tijdens een concert bij de vijver naast de kas. ,,De vogels zongen en kikkers kwaakten toen met ons mee'', blikt Potamianos terug. ,,Er waren in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw al opera's bij de eendjesvijver in de Oorsprong'', zegt Kempen. ,,Een oude traditie herleeft nu in Oosterbeek.''

UITVAARTINTERVIEWS Ook nieuw in de Tuin zijn de uitvaartinterviews, waarbij alleen de muziek vaststaat en de rest ter plekke ontstaat. In deze persoonlijke en intieme setting wordt de drempel lager om te spreken dan bij een reguliere uitvaartdienst en worden er samen herinneringen opgehaald.

Het concept van de uitvaartinterviews wordt nu ontwikkeld en zal in de loop van 2019 in Tuin de Lage Oorsprong worden ingezet, op de dagen dat er geen bezoekers zijn.